Cody Canada & The Departed, HippieLovePunk

Cody Canada & The Departed, HippieLovePunkNa ruim vijftien jaar, zeven studio- en drie live-albums houdt de in Amerika populaire rockformatie Cross Canadian Ragweed in 2010 op te bestaan. Boegbeeld Canada gaat verder onder de naam Cody Canada & The Departed, waarmee hij in 2011 This Is Indian Land opneemt, een redelijk goed album met uitsluitend covers als eerbetoon aan zijn muzikale helden uit Oklahoma, de staat waar hij sinds zijn tiende woont. In 2012 blijkt hij leider af, als zijn naam onderdeel wordt van The Departed. Muzikaal gezien pakt dat niet zo goed uit, want hun album Adventus bevat voornamelijk hardrock en enkele weinigzeggende ballades. Voor deze mislukte koerswijziging lijkt vooral nieuw groepslid, mede-songschrijver en co-zanger Seth James verantwoordelijkheid te nemen, gezien het feit dat hij de groep vrijwel direct daarna verlaat. Cody Canada is weer het gezicht van The Departed en muzikaal aanvoerder. Hij schrijft alle nummers van de nieuwe plaat HippieLovePunk en houdt de productie in eigen beheer. Het eindresultaat is kwalitatief vergelijkbaar met het sterke repertoire van CCR, zo geïnspireerd klinkt de plaat waar de zogenoemde Red Dirt-rock weer volop vanaf spat. Dat betekent stevige rock, met invloeden uit country, heartland, boogie en Southern, doorspekt met heerlijke flarden piano-rock ‘n’ roll (à la Jerry Lee Lewis) of doorweeft met warm ondersteunende orgelbijdragen, natuurlijk alles gevat in zeer genietbare, voortrollende melodieën, rechttoe rechtaan ritmes, waarin het lijzige stemgeluid van Canada heel mooi gedijt. Zeer geschikte muziek voor een autoritje van uurtje of wat.