Hayward Williams, The Reef

Hayward Williams, The ReefHet was op 6 oktober 2007 dat ik voor het eerst muziek hoorde van de muzikant Hayward Williams. Dat was tijdens Take Root en ik was verbouwereerd door de passie en schoonheid van zijn muziek. In mijn recensie in Country Gazette schreef ik onder meer het volgende: De jonge troubadour uit Milwaukee doet zijn laatste nummers in zijn eentje. Als na de laatste noot het publiek spontaan opstaat en Hayward Williams overlaad met een overdonderend applaus, dan weet de jonge man zich geen raad en verlaat met zijn handen voor het gezicht het toneel. Het leven kan toch zo mooi zijn!

In 2007 verscheen zijn derde wonderschone album Another Sailor’s Dream en er zouden nog twee geweldige albums volgen. The Reef is Hayward’s zesde schijf en daar is heel wat aan vooraf gegaan. Op een vliegveld in Australië werd Hayward overvallen door paniekaanvallen. Een gevolg van complete uitputting. The Reef is een soort helend album, waarop een ‘herboren’ muzikant is opgestaan. Uitgangspunt vormde de soulrijke muziek van Van Morrison’s klassieker Moondance. The Reef werd in 2 dagen opgenomen en de tien tracks klinken heel direct. Troubadour Jeffrey Foucault zat achter de knoppen en naast zijn spel zijn er bijdragen van multi-instrumentalist Matt Lorenz, Billy Conway (drums) en Jeremy Moses Curtis (bas). High Street is de openingstrack en meteen valt die heerlijke soulvolle stem van Hayward Williams op (denk bijvoorbeeld aan Stevie Winwood). Leuk klinkt dat in combinatie met die sfeerrijke backing vocals. Die koortjes zijn praktisch op elk nummer te horen en Jeffrey Foucoult, Matt en Kate Lorentz zijn daar verantwoordelijk voor. In de openingstrack gaat het over het ongemak om op partijtjes te zijn. In de volgende track Helpless Hands stelt hij zich kwetsbaar op en zingt: If I go under, will you go under with me.

I was In love is een van de prijsnummers. Wat een heerlijk voortkabbelend liedje. Down To The Pier heeft een mooi arrangement met de steel van Alex McCollough in combinatie met zoete koortjes en zacht trompetgeschal. Daarnaast zit het up tempo nummer Beginnings knap in elkaar. Kortom er valt weer heel wat te genieten op deze soulvolle schijf van Hayward Williams.

Paul Jonker Auteur