Folk Awards 2015

Folk Awards 2015, Folk Awards 2015And the winner is… Op 22 april j.l. werden de Folk Awards uitgereikt tijdens een ceremonie in Cardiff, rechtstreeks uitgezonden door BBC Radio 2 en BBC Radio Wales. Om een indruk te geven hoe folkmuziek nog altijd leeft in Engeland: de wekelijkse Radio 2 Folk Show heeft gemiddeld 812.000 luisteraars! Vandaar dat het elk jaar de moeite loont, om een luxe 2-CD set bij dit Folk Awards gebeuren uit te brengen.

Disc 1 begint met Cara Dillon, die “Moorlough Mary” een dynamisch nieuw jasje aantrekt. Als jong meisje leerde zij deze Noord-Ierse ballade van ‘Man of Songs’ Paddy Tunney. Ook Jez Lowe kennen wij hier goed, hij is vertegenwoordigd met “The Pitmen Poets”, een eerbetoon aan mijnwerkers in het Noord-Oosten van Engeland, die over hun werk en gemeenschap zongen. Voor de derde nominatie pakken we disc 2, Julie Fowlis met “Do Chalum”, een op muziek gezet gedicht van John MacLean voor zijn in 1960 jong overleden broer. Maar… winnares van de Folk Singer of the Year Award is Nancy Kerr en wij luisteren naar haar eigen werkje “Never Lay Them Down”, waarin zij heel knap de bewoordingen van een traditionele folk song gebruikt om het leven in een moderne Engelse stad te omschrijven. Zo zouden wij de hele show na kunnen spelen!

Laat ik mij beperken tot wat opvallende tracks uit deze collectie: het klaaglijk raadselachtige “It Would Not Be A Rose” van Josienne Clark & Ben Walker (Best Duo). The Will Pound Band tekent voor een fijne lange traditionele jig rond Will’s virtuoze harmonicaspel. Sam Sweeney (Musician of the Year) brengt ook een instrumental, uit een project over de geschiedenis van zijn viool.

Loudon Wainwright III (Lifetime Achievement Award) laat een staaltje wrang opmerkingsvermogen horen in “God And Nature”. De groep 9Bach zingt een modern bewerkte traditional in ’t Welsh en hun ‘Tincian’ werd Best Album. Peggy Seeger’s “Swim To The Star” (Best Original Song) herdenkt de ondergang van de Titanic. Bekende namen zijn vader & dochter duo Martin & Eliza Carthy, maar… O’Hooley & Tidow tourden in Nederland! Chris While & Julie Matthews vertellen in het opmerkelijke “Dancing Under The Gallows” over een vrouw die 111 jaar werd – de oudste overlevende van de Holocaust. Er is veel respect voor traditie op dit dubbel-album en er wordt naar de toekomst gekeken met vier bonus-tracks: live opnames van genomineerden (16-21 jaar) voor de Young Folk Award (gewonnen door de groep Talisk). (Proper)

Johanna Bodde Auteur