The Elders, Story Road

The Elders, Story RoadBij de eerste maal beluisteren van deze prima CD ging ik ervan uit dat de band ‘The Elders’ ergens in Ierland zijn domicilie had, maar niets is minder waar. Dit goede en soms lekker rockende Keltische geweld komt uit de USA, uit Kansas City in Missouri om precies te zijn. De groep werd in het leven geroepen in 1998, toen een zestal liefhebbers van Ierse muziek besloot samen hun geliefde muziek te gaan spelen. Tot dusver heeft dat een zestal studioCD’s, een viertal live-CD’s, drie DVD’s en een compilatieCD (‘The best of The Elders vol 1’) opgeleverd en ‘Story Road’ is de zevende studioCD, wel met een paar live opgenomen tracks erop. De instrumentatie is op-en-top Iers met viool, fiddle, whistles, uilleann pipes, mandoline, banjo, bodhran, gitaren, maar ook bas, drums, percussie, keyboards. Vier van de zes heren zingen, waarbij de harmonieën heel fraai klinken. In het verleden was er altijd wel een accordeonist bij, maar op dit moment niet. Het repertoire is divers, van heel erg Iers (zoals ‘Road to ruins’ met een hoofdrol voor de whistle en ‘Naughty Bridget’ met hoofdrollen voor fluit, whistle, bodhran, mandoline en fiddle) via Iers-geïnspireerd (het rockende ‘Saint Patrick’s battalion’ met zijn uitgesproken stevige drumpartij) tot echte folkrock (zoals de opener ‘Meetings of the waters’ en het in fiddles gedoopte stampende nummer ‘Thirteen days’). Het prijsnummer is het instrumentaaltje ‘Happy feet’, op-en-top Iers, met tempowisselingen en waarbij live ongetwijfeld een aantal Ierse dansers zullen meedoen, zo’n nummer is het. Americana-invloeden zijn onmiskenbaar aanwezig gedurende de gehele CD, maar nergens zo manifest als in ‘The miners’, waarin het lijkt alsof The Eagles een inspiratiebron waren.

Een heerlijk aanstekelijke Keltisch-ingevulde supergave CD. Wat een heerlijke band, ‘The Elders’! Verveelt geen moment, het is moeilijk stilzitten met dit vrolijks! Extra pluspunt voor de zeer gave en voor dit genre uitermate geschikte stem van Ian Byrne. (Independent)

Fred Schmale Auteur