Root Doctor, New Attitude

Root Doctor, New AttitudeDe Amerikaanse soul/bluesband Root Doctor vond zijn oorsprong eind jaren tachtig in de muziek scene in Lansing, Michigan. In de loop der tijd leverde de groep een aantal cd’s af, waarvan New Attitude de meest recente is. De band bestaat uit de zanger Freddie Cunningham, bassist James Williams, toetsenist Mike Skory, gitarist Bill Malone en drummer Bob Gardner. Dit is een ervaren gezelschap, dat bovendien een paar prima songwriters in de gelederen heeft. Op de cd krijgen ze in aantal nummers versterking van een vijfkoppige blazerssectie en is harmonicaspeler Dave Matchette in één nummer te horen.

De nummers klinken warm en zijn fraai afgewerkt, maar op een of andere manier springt de vonk op mij niet over. Bassist James Williams weet in sommige nummers een prima partij te spelen, maar er zitten ook nummers tussen, waarin hij zeer plichtmatig staat te spelen. Hetzelfde geldt voor gitarist Bill Malone, die bijvoorbeeld in het openingsnummer “Rear View Sight” een pittige solo weet neer te zetten, maar ook regelmatig er niet uit haalt, wat er in zit. Toetsenist Mike Skory speelt op zich geen noot verkeerd, maar is wel erg voorspelbaar. Freddie Cunningham is een zanger met een warm en soepel stemgeluid en heeft geen moeite met soul, blues, jazz of New Orleans R&B. Hij brengt het er op dit album nog het beste van af.

Een nummer als “Louisiana Bound”, dat opgeleukt wordt door Mike Lynch op accordeon, is een heerlijk dansnummer en Denise Lasalle’s “Someone Else Is Steppin’ In” is gewoon af. Maar verder denk ik dat deze band live beter tot zijn recht komt, dan op deze cd. De cd is verkrijgbaar via www.cdbaby.com/artist/rootdoctor. Hier zijn ook geluidsfragmenten te beluisteren. (Independent)

Ton Kok Auteur