Ellen Sundberg, White Smoke And Pines

Ellen Sundberg, White Smoke And PinesHet kleine Zweedse label Rootsy Records komt de laatste jaren vaak met interessante Scandinavische singer-songwriters. Zo ontdekte onze Fred, een jaar of twee geleden, de nu eenentwintigjarige, uit Bjärme, Zweden afkomstige, Ellen Sundberg. Eind januari 2014 verliet Sundberg haar eigen veilige omgeving om in Austin, Texas de opvolger van haar debuutalbum Black Raven op te nemen. Niet voor niets naar nu blijkt. White Smoke And Pines werd onder bezielende leiding van niemand minder dan Israel Nash Gripka opgenomen. In het kielzog van Israel Nash succes verwierf Sundberg langzaam maar zeker haar erkenning.

Op White Smoke And Pines hoor dan ook nagenoeg de complete band van Israel Nash. Het resultaat is dat de tien liedjes, die terechtgekomen zijn op deze plaat, in eerste instantie, een stuk toegankelijker overkomen dan op Black Raven. De CD opent ijzersterk met het zelf bespiegelende liedje What Is Life. De melodie is niet verrassend, maar de combinatie met haar manier van zingen fascineren mij. Sundberg is nog jong en is nog zoekende naar een eigen identiteit. Headlights en Hollow legt de vinger op het probleem van haar eigen generatie. Hoe, wat, wanneer en vooral waarom maak ik deze keuze. Onzekerheid is dan vaak niet de beste raadgever. Dit onderwerp komt ook weer terug in liedjes als Swedish Inland en Yours & Mine. Niet alleen de tijd veranderd maar ook je geestelijke en lichamelijke gesteldheid gaan met je op de loop. Loepzuiver, zonder enige franje onderwerpt ook Ellen Sundberg zich aan die veranderingen. Luister maar eens naar het super radiovriendelijke deuntje Four Times. Knap gedaan Sundberg!

White Smoke And Pines bevat nog steeds die donkere melancholische drang. Je slikt ze wat makkelijke weg, dat is alles. De tien zelf beschouwende liedjes worden gevuld met relatief simpele bewoordingen. Is het poëzie? Ja, maar deze begrijp je. “ik zal jou schaduw zijn, als jij de mijne bent. In het doolhof van schaduwen hoor je bij mij.” Laat Moederdag maar komen, zou ik zeggen. (Rootsy.nu)

Jan Janssen Auteur