Dayna Kurtz, Rise and Fall

Dayna Kurtz, Rise and FallZij brak door met haar indrukwekkende tweede album ‘Postcards From Downtown’ (2002); ik herinner mij nog hoeveel er over haar gepraat werd en dat leverde zelfs een hit single op: “Love Gets In The Way”. Dayna Kurtz, met haar omfloerste, diepe, verleidelijke stem en haar warmbloedige, intense voordracht. De enige die ergens in de buurt komt is Marianne Faithfull.

Laten we ook Dayna’s bijzondere liedjes, die zich over meerdere genres uitspreiden, niet vergeten! Al weerspiegelt haar succes zich meer in artistieke waardering van collega’s als Norah Jones en Bonnie Raitt, dan in duizelingwekkende verkoopaantallen. De afgelopen jaren heeft zij zich bezig gehouden met het onder de aandacht brengen van onbekende, vergeelde muzikale parels op ‘Secret Canon Vol. 1 & 2’ (2012 en 2013).

Voor ‘Rise And Fall’ grijpt Dayna terug naar de opzet van haar befaamde ‘Postcards’ album. Een collectie origineel materiaal, verzameld over een langere tijdsperiode die bijzonder heftig was: haar vader overleed, ze verhuisde van New York City (Brooklyn) naar New Orleans, haar huwelijk strandde, maar na enkele wilde uitspattingen is zij nu weer gelukkig met een nieuwe grote liefde. Alle gedachten en ervaringen zijn inmiddels verwerkt in deze prachtige nummers.

De single “It’s How You Hold Me” doet even vermoeden, dat Dayna een vergeten nummer van Dan Penn & Spooner Oldham opgespoord heeft. Nostalgische country-soul met gospel gevoel en dan die krachtige stem! “You’re Not What I Need”, een ballade waarin het B3-orgel de gevestigde indruk versterkt, handelt ook over de liefde. Maar dan gaan we met “Raise The Last Glass” op rockende gitaarklanken een heel andere richting uit! Dayna neemt in de knappe tekst geen blad voor de mond: Jezus zal bij terugkomst zeker het hoofd schudden, als hij ziet hoe wij met deze aan ons gegeven planeet omgaan. Peter Vitalone speelt accordeon en er wandelt een rafelig geïmproviseerd, maar zeer effectief koortje langs. Een absoluut hoogtepunt en ik noem er nog twee.

In “A Few Confessions” krijgt de meeslepende melodie met banjo, slide-gitaar en strijkkwartet Ethel een interessant arrangement, de tweede stem wordt gezongen door de Frans-Israëlische chanteuse Keren Ann. In “You’ll Always Live Inside Of Me” speelt Dayna opnieuw banjo en Robert Mache (Continental Drifters) mandoline. Dit is een bloedstollend mooie cover van de briljante ondergewaardeerde Bobby Charles en David Allan Coe. Dat spontane soul koortje komt weer binnen en we eindigen met een ouderwetse fade-out… Ik zeg alleen nog maar: herhaaltoets. (Kismet Records)

Johanna Bodde Auteur