David Corley, Available Light

David Corley, Available LightHet was alweer een tijdje terug dat ik een CD ontving met een begeleidend handgeschreven tekstvel. Corley is de naam, het vel is een uitvouwvel en bevat de teksten voor de 10 eigen songs op de CD. Corley is een uitstekende singer-songwriter uit Indiana in de USA. Hij groeide op op een paardenfarm met behalve twee honden alleen vrouwen om zich heen, zijn oma, moeder en zus. Zijn pianolessen waren een obsessie voor hem door de eeuwige herhalingen van simpele liedjes, die zijn lerares voor hem bedacht. Zijn moeder stopte er gelukkig mee na de nodige rebellieën van David. Door zelfstudie leerde hij echt piano spelen en spoedig schreef hij zijn eigen liedjes, die hij tijdens zijn zwervend bestaan vanaf zijn 20e met vele baantjes en wilde muzieksessies in het midden van de nacht in een muziekcentrum van de universiteit van Georgia verder uitwerkte. Tijdens een verblijf in de bergen van Georgia kreeg hij een hartaanval en daarvan herstelde hij in zijn geboortestad in Indiana. Op zijn 53e verschijnt dan zijn debuutCD, ‘Available light’, geproduceerd door de Canadese multi-instrumentalist (B3, Piano, clavinet, Wurlitzer, achtergrondzang) Hugh Christopher Brown. De rest van de begeleiding is bas, gitaren, drums en percussie en de heerlijke achtergrondvocalen zijn – naast Hugh – van Kate Fenner en Sarah McDermott. David zelf speelt piano, gitaar en bas en zingt met een stem die doet denken aan Greg Brown, donker en licht gruizig. Zijn songs en arrangementen hebben ook wel verwantschap met Sam Baker. Als je op You tube kijkt naar het prachtnummer ‘Easy mistake’ krijg je een prima beeld van wat deze man vermag.

Mooi, overtuigend debuut van een man die al het nodige heeft moeten verstouwen. Muziek die aangrijpt, doorleefd en gevoelig. Intense muziek, teksten die aankomen. Kortom – David Corley is een echte aanwinst in het singer-songwriter circuit. We hopen dat zijn gezondheid het hem toestaat om nog lange tijd ons te plezieren. (Independent)

Fred Schmale Auteur