Chris Culgin, It’s Only Time

Chris Culgin, It's Only TimeAl direct na het horen van de eerste tonen van deze CD van Chris Culgin weet je het al – hier is een echte country boy aan het werk. En Culgin is een echte country boy, hij woont en werkt aan de rand van Peterborough, Ontario, Canada, een stad van ca. 70.000 inwoners op het platteland tussen Toronto en Ottawa in. Chris zingt en speelt gitaar, piano en banjo, in de begeleiding horen we elektrische gitaren, bas, drums, percussie naast fiddle, pedal steel, piano en orgel. De lekkere vrouwelijke achtergrondvocals zijn van ene Grainne Ryan. ‘It’s only time’ is de follow-up voor zijn debuut-EP (‘Goodnight, good morning’, 7 nrs). In sommige nummers doet Culgin mij denken aan die hype uit Canada, Daniel Romano (luister naar ‘Clutter’ – ‘Life is full of clutter, like the clothes on our floor. Sometimes doing nothing are the times I remember more’). Er staat een instrumentraaltje op dat doet denken aan het spel van Jerry Miller op de CD’s van Eilen Jewell (‘Cowgirl song’), de hardcore countrysong ‘Ex’, over liefdesperikelen in een kleine stad, doet weer denken aan landgenoot Corb Lund, ook een country boy, maar dan uit Alberta. Zijn teksten reflecteren aan het leven in een kleine stad (in ‘Car crash’ gaat het over een goede vriend die het leven liet bij een auto-ongeluk, ‘Living in the city’ laat weinig te raden over, ‘Never learned to read’ gaat over een ongeletterde stadgenoot), de muzikale invulling gaat van country tot (softe) country rock. Het slotnummer, ‘Caught myself in a wind’ breekt na een lange New Age achtige intro los in een mooi folk-nummer en eindigt in popsferen. En dan, na 2,5 minuten volgt er nog een niet-genoemde 13e track, een heerlijk huppelend country-nummertje met een lekkere pedal-steel in de hoofdrol en een prima fiddle-solo. Het blijkt de titeltrack te zijn.

Alles bij elkaar is ‘It’s only time’ gewoon een hele aangename CD. Geen hemelbestormende nieuwlichterij, maar recht-voor-zijn-raap country van een leuke singer-songwriter uit mijn favoriete Canada. (Independent)

Fred Schmale Auteur