Matthew Barber, Big Romance

Matthew Barber, Big RomanceJe emotionele uitingen nemen toe naarmate je ouder wordt! Met deze stelling open ik de CD bespreking van het achtste studioalbum van de uit Canada afkomstige singer-songwriter Matthew Barber. Ik betrapte mijzelf erop toen ik een tijdje geleden naar een aantal TV series en films zat te kijken. De combinatie van het verhaal, het visuele beeld en natuurlijk de muziek, die de stiltes vult tijdens lege momenten, sloegen bij ineens op de strot. Ik kreeg er een snotneus van. Herkennen jullie dit gevoel, of ben ik de enige?

Wie naar Big Romance gaat luisteren zal het aan het eind met mij eens zijn, als ik zeg dat nagenoeg alle nummers op deze plaat een filmisch karakter hebben. Barber, maakte een jaar of tien geleden naam met de release Means & Ends. Daarna bracht hij weliswaar een aantal mooie platen uit, maar daar raakte in Nederlands niemand ondersteboven van. Met Big Romance zou dit weleens compleet om kunnen slaan. De productie lag namelijk in handen van niemand minder dan Jayhawks frontman Gary Louris. Louris nam naast de productie ook de nodige gitaarpartijen, toetsen en achtergrondzang voor zijn rekening. Het resultaat is een gepimpte versie van Means & Ends. Moeilijker wil ik het voor jullie niet maken. De plaat opent met de spectaculaire ballad Hold Me. Barber en zus Jill leveren vakwerk en weten van minuut een onder mijn huid te kruipen. Zo open je, bedacht ik me ineens! Magnet Eyes en de titeltrack komen voorspelbaar uit de startblokken, maar ook hier weer toucheert de melodie mijn sereniteit. De kalmte, in When She Comes Over Me, die daarna volgt brengen je in vervoering. Americana pop waarop The Jayhawks patent hadden komt voorbij in de track On The 505. Barber pakt ergens in het midden op deze plaat pas echt uit met soepel rollende Lose Your Love. Als de stof is opgetrokken kan het verwerkingsproces beginnen. Boosheid, het verdriet en de verwerking daarvan vallen als puzzelstukken ineen in het zeer fraai vormgegeven Magic Greg. Slik… meer zeg ik even niet.

Safe Haven, Beyond The Lights, The Best Of Me en Top Of The Lake zijn titels van speelfilms en een TV serie die ik associeer met de muziek die ik hoor op Big Romance. Mensen die Justin Ruthledge, Peter Bradley Adams of een Ross Copperman hoog hebben zitten weten waar ik het over heb. Met andere woorden, Matthew Barber is terug van weggeweest. Noem het emotionele ouderdom van mijn part. Ik schaam mij er niet meer voor om man en paard te noemen. (V2/Bertus)

Jan Janssen Auteur