Alligator Gumbo, Simmerin’

Alligator Gumbo, SimmerinJe raadt het al, dit is cajun muziek! En dat klopt! Maar de verrassing komt als je hoort dat ‘Alligator Gumbo’ uit Zweden komt. Johan Larsson zingt, speelt gitaar en triangel, Thor Ahlgren zingt, speelt accordeon en – zeer verrassend voor dit genre – doedelzak. Verder horen we Leif Eriksson op gitaar, Fred Sörensson op fiddle en Dan Englund op akoestische bas. ‘Simmerin’ is het tweede album van deze heren, van de twaalf songs zijn er 10 traditionals en 2 geschreven door Thor (‘The long voyage’ en ‘Cold Cajun’). De bagpipes horen we in twee nummers, Thor introduceerde het instrument tijdens een bezoek aan Louisiana, een paar maanden voor de opnames van deze CD, waar de ontvangst door de locals op zijn minst enthousiast was te noemen! Luisterend naar de CD valt op dat de Zweedse heren hun repertoire uitstekend beheersen, net zoals dat voor een aantal Nederlandse groepen geldt. En waarom zouden Europese musici niet mooie Cajun-muziek kunnen maken! Kwestie van inleven in het muzikale erfgoed van Louisiana!! Er wordt in het Cajun Frans gezongen en dat klinkt gewoon heel goed. Nummers als ‘Eunice one-step’, ‘Midland two-step’, ‘Pauvre hobo’, ‘Bosco stomp’, ‘La valse a Abe’ en ‘Madeleine’ klinken echt alsof ze in Louisiana zijn opgenomen door locale grootheden!

Een lekkere meeslepende CD, lekkere vlot-swingende dansmuziek, uitstekend gespeeld en gezongen. Lang leve deze Zweedse cajuns!!! (Rootsy.nu)

Fred Schmale Auteur