6 String Drag, Roots Rock ‘n’ Roll

6 String Drag, Roots Rock 'n' RollDe uitdrukking ‘come-back’ wordt meestal gebruikt. Maar nee – 6 String Drag spreekt alleen over een winterslaap van zestien jaar! Deze band uit Raleigh, North Carolina behoorde in de tweede helft van de jaren negentig, samen met Whiskeytown, Drive-By Truckers en Son Volt tot de pioniers van de alt-country beweging. Hun album ‘High Hat’, geproduceerd door Steve Earle en uitgebracht op zijn E-Squared Records, staat nog altijd genoteerd als een klassieker in het genre.

Ooit vernoemd naar “Five String Drag” van The Stanley Brothers, gaan zij er nu op volle kracht tegenaan om nieuwe muziek te maken. Ouder, wijzer, met meer ervaring en een paar littekens rijker. Schrijver van uitstekende songs Kenny Roby en bassist Rob Keller stonden altijd al bekend om hun broederlijk harmoniërende stemmen, Scotty Miller speelt weer gitaar en Ray Duffey is de drummer.

Na het promoten van een solo-album, dat niet eens duizend exemplaren verkocht, begon Kenny Roby (nu begin 40) naar een stapeltje ongebruikte muziek te lonken. Hij stuurde demo’s rond, de juiste mensen zagen wat in zijn plannen en voor hij het wist, stond hij in de studio met… de leden van zijn oude band. Het idee was, om iets te maken in de gouden stijl van The Everly Brothers, Roy Orbison, Gene Vincent, Charlie Rich en vooral zijn held Doug Sahm, maar verder trok hij de teugels niet erg strak. Er was meer over van de vertrouwde chemie dan ze verwachtten!

Het resultaat, in vier dagen ‘live to tape’ opgenomen, is een bijzonder aantrekkelijke CD geworden. Ik garandeer, dat u vanaf het eerste nummer lekker meeswingt! Tussendoor glimt af en toe een rustiger pareltje, zoals het Mexicaans aandoende “Give Up The Night”, het intrigerende “Me & My Disease” of het droevige “Hard Times, High Times” (“Do what you gotta do / But don’t do goodbye”). “Choppin’ Block” kreeg invloeden van Muddy Waters mee en Scotty Miller leeft zich uit op de slide gitaar; tijdens de solo’s van “Sylvia” komt hij zelfs dicht in de buurt van Sonny Landreth. Er trekt ook regelmatig een smakelijke blazerssectie (saxofoons en een trompet) voorbij.

Kenny zal altijd proberen zijn ultieme geweldige plaat te maken: muziek die hem laat huilen als hij luistert, die hem zelfs aanspoort van een gebouw te springen of op straat te gaan schreeuwen, muziek die hij aan iemand anders wil laten horen. Met 6 String Drag Version 2.0 is hem dat weer gelukt! (Royal Potato)

Johanna Bodde Auteur