The Great Lake Swimmers, A Forest Of Arms

The Great Lake Swimmers, A Forest Of ArmsDe Canadese band The Great Lake Swimmers, gevormd rondom singer-songwriter Tony Dekker, maakte tot dusver vijf indrukwekkende albums. De sfeervolle muziek van deze band wordt in Nederland al jaren op handen gedragen. Dekker heeft de gave om universele thema’s als de schoonheid van de natuur, milieu en zijn persoonlijke betrokkenheid daarin op bijna filosofische wijze uit te dragen. Op hun nieuwe CD A Forest Of Arms is dit niet anders.

Tony Dekker, Erik Anesen, Miranda Mulholland, Bret Higgens en Josua van Tassel maken er een gewoonte van om hun opnamen op verschillende locaties te laten plaatsvinden. De duur daarvan is niet belangrijk het natuurlijke geluidskwaliteit en de hechting die liedjes moeten hebben met het bandconcept, des te meer. Zo werden een aantal vocale tracks en akoestische gitaarpartijen opgenomen in de Tyendinaga grotten in Ontario. Wie goed het oor te luister legt hoort in de tracks Don’t Leave Me Hanging, The Great Bear en With Every Departure de vleermuizen rondfladderen. Grapje natuurlijk, maar evenwel je voelt een soort van claustrofobische benauwdheid die dit keer alle behalve bedrukkend aanvoelt. Kijk toch maar even of je ze ziet vliegen…

De viool partijen werden opgenomen in een Club in Toronto, terwijl de meeste rhythm sectie tracks opgenomen werden in een Chalet net even buiten Toronto. Opvallend is wel dat ik The Great Lake Swimmers nog nooit zo vlot van start heb horen gaan als op dit album. De plaat opent met Something Like A Storm, de eerste single van deze plaat Zero In The City en het schommelende Shaking All Over. Traditiegetrouwe fans zullen daar even doorheen moeten prikken. Het zijn drie iets of wat poppy liedjes die het woord radiovriendelijk van mijn omgestempeld krijgen. Wat mij betreft geen schande, ik lust hier namelijk wel pap van. Luister maar eens naar One More Charge At The Red Cape, A Jukebox In A Desert Of Snow en het robuuste I Must Have Someone Else’s Blues.

A Forest Of Arms heeft een herderlijk karakter. Dit album waakt over je en laat je gecontroleerd ontvlammen. Het stuurt je en houd je samen. Het is lente de lammeren verschijnen in de weidevelden. Het bredere muzikale gezichtsveld, dat The Great Lake Swimmers voor ogen hadden, weten ze op mij bijzonder goed over te brengen. Is dit niet waar het allemaal omdraait, lieve Real Roots Café vrienden? (Nettwerk Productions)

Jan Janssen Auteur