C.W. Stoneking, Gon’ Boogaloo

Digipak 4page/1 TrayZes jaar hebben we moeten wachten op het nieuwe album van C.W. Stoneking, maar het was het waard. Na een lange aanloopperiode werd uiteindelijk in twee dagen tijd Gon’ Boogaloo opgenomen. Het album werd live opgenomen en gemixt in de Sound Recording Studios in het Australische Campbells Creek.

Op de hoes staat een wat bizarre afbeelding van Christopher William Stoneking, die eigenlijk volledig bij de muziek aansluit: een beetje vreemd, maar wel lekker. De man is uniek in zijn soort en weet weer een heerlijk authentiek sfeertje te creëren. Veel nummers hebben een beetje jaren dertig sound en bij nummers als “The Zombie” en “Get On The Floor” duikt automatisch de naam Cab Calloway op in mijn gedachte.

C.W. Stoneking (gitaar en zang) wordt begeleidt door Andrew Scott op bas en Jacob Kinniburgh op drums. Kanchana Karunaratna en Lucky Pereira leveren percussie bijdragen. Zeer bepalend voor het geluid zijn vooral de dames Vika Bull, Linda Bull, Maddy en Memphis Kelly, die genoemd worden voor de achtergrond vocalen, maar hiermee tekort gedaan worden. In diverse nummers zijn hun bijdragen veel meer dan dat en is er een speelse interactie met de vocalen van C.W. zelf.

Heette het vorige album Jungle Blues, ook hier zoekt hij het oerwoud op met de nummers “The Jungle Swing” en “I’m The Jungle Man”. Eerstgenoemde nummer komt in eerste instantie een beetje moeizaam over door het vreemde ritme, maar al snel grijpt het je toch.

De muziek van Stoneking is een mengeling van blues, vaudeville, calypso, maar in nummer als “Going Back South” is ook heerlijk jazzy gitaarspel te horen, terwijl de vijftiger jaren terug te horen zijn in een slijper als “Tomorrow Gon’ Be Late” of het uptempo “We Gon’ Boogaloo”, waarin we in de tekst Chuck Berry invloeden terug horen.

Het vrolijke “Good Luck Charm” klinkt aanvankelijk als een kinderliedje en is een van de lichtvoetigere nummers. Bij het vijftien seconden durende intro van “On A Desert Isle” waan je je door de gitaarklanken onmiddellijk op een Hawaïaans strand. Hoe lang laat de volgende cd op zich wachten? Maakt niet uit, deze kan voorlopig een tijdje mee.

Ton Kok Auteur