Bootleg Betty, Left The Barn

Bootleg Betty, Left the BarnBootleg Betty is een band met invloeden van rock ‘n roll, country, rockabilly en pop. Daar zijn er wel meer van, maar er zijn er maar weinig die uitsluitend uit vrouwen bestaan. Met hun muziek nemen de dames je mee naar een rokerige, vuige kroeg waar ze je met hun zelfgeschreven songs alle hoeken van de rootsmuziek laten horen.

Wie nu denkt, wat maakt die klojo nou, hij kopieert de tekst die Bootleg Betty zelf op hun eigen website heeft staan, heeft gelijk. Wees gerust, het is geen gemakzucht of een writer’s block van deze kroegbaas. Het geschrevene is zo waar als een koe en ik kon het eigenlijk niet beter verwoorden. Muzikaal gezien is de muziek die Bootleg Betty maakt helemaal niet mijn ding. Misschien vloek ik nu zelfs wel in de kroeg, als ik zeg dat de muziek van Pokey LaFarge of een Luke Winslow-King mij ook niet aanspreekt. Toch bekruipt mij het gevoel dat de vijf dames van Bootleg Betty daar goed naar geluisterd hebben. Indie Folk is uit. Daar staat tegenover dat country jazz en rockabilly weer helemaal in zijn. Pop dus! Zie het gevolg. Binnen een poep en een scheet volgen inmiddels meer dan duizend mensen Bootleg Betty op Facebook. Veel meer kom je overigens niet te weten over deze vijf opgeschoten meiden. Over wie wat en hoe doet en waar ze vandaan komen blijven de schatjes, ook op hun website, vaag. Vijf meiden die er zo uitzien hebben volgers en die volgers hebben smaak als ik het heb over de muziek die afkomstig is van hun debuut EP Left the Barn. De arrangementen klinken lekke ruw en brutaal. Ze “kicken ass” zouden ze in Amerika zeggen. Met A Song Called Wanda trappen ze je de deur in, alsof ze willen zeggen “kom maar op”. De rhythm sectie staat als een huis en het gitaarspel Imke Loeffen, kijk dat weet ik dan toevallig wel, noem ik zeer doeltreffend.

Ik zou deze nette Chica’s inderdaad weleens in een echte rokerige, vunzige kroeg willen zien optreden. Een ander aangenaam weetje is overigens dat deze EP de eerste release is van Kroese Records. De populaire Nijmeegse en Arnhemse platenzaak hoopt met het nieuwe label een ondersteunende rol te kunnen spelen in de ontwikkeling van een aantal bandjes in de regio. Ja, ja de muziekindustrie komt langzaam maar zeker in positieve zin in beweging.

Jan Janssen Auteur