Diftong, The Rocket Swing

Diftong, The Rocket SwingDiftong (letterlijk ‘tweeklank-een combinatie van twee opeenvolgende klinkers binnen een lettergreep, zoals de dalende tweeklanken in onze taal au, ou, ie of ij) is de artiestennaam van de Nederlandse singer-songwriter Hans Willers, al een flink deel van zijn leven actief musicus, sinds 2006 – na het opgeven van zijn weekbaan – een zelf-verklaarde singer-songwriter (zijn eerste optreden was in 2008 in Zuid Frankrijk), die na ‘Holy bones’ uit 2012 nu met zijn vierde CD komt. Over ‘Holy bones’ was ik destijds behoorlijk lyrisch: ‘een zeer geslaagde mooi gearrangeerde singer-songwriterproductie. Heerlijke songs, lekker stevig gezongen met aansprekende vet aangezette teksten en een heel goede begeleiding. Graag meer van dit werk, Diftong’. En de man heeft goed naar mij geluisterd. Deze nieuwe CD bevalt mij zelfs nog meer dan de voorganger. De opnames vonden plaats in Nova Scotia, Canada in de studio van (neef van de bekende Anne Murray) Dale Murray (o.m. lid van de mij onbekende Canadese indie rock band ‘Cuff the duke’). In de begeleiding komen we behalve deze Murray (gitaren, pedal steel, piano en meer, tevens producer) ook Brian Murray (drums), Fleur Mainville op fiddle en Christina Martin en Matt Epp op vocals tegen. De stem van Diftong doet mij eens te meer vooral denken aan de onbekende troubadour uit het Canadese Ottawa, Wayne Rostadt. De CD brengt lekker veel variatie, van rootsrock tot subtiele akoestische folk. De teksten hebben een minstens even gevarieerd karakter, met maar één liefdesliedje – vrij ongewoon voor een CD van dit genre. Diftong vertelt ons over een tattoo, de geboorte van de blues, een vrachtwagen-klassieker en een voodoo-pop. De song van de titel gaat over een schommel, gemaakt van een zijspan van een motor (leek op een raket) en werd geïnspireerd door het onverwachte overlijden van een neef, waarmee hij in zijn prille jeugd graag schommelde – op die schommel, dus!.

Met ‘The rocket swing’ overtreft Diftong zijn al uitstekende voorganger. Zijn aparte stem, de gave teksten en zeker ook de geweldige begeleiding (luister naar het schitterende pedal steel spel van Murray) leveren prachtig luistergenot op. Well done, man!!!( (Come Undone Records)

Fred Schmale Auteur