Rhiannon Giddens, Tomorrow Is My Turn

Rhiannon Giddens, Tomorrow Is My TurnGeen bekende naam voor velen van jullie, net zo min als voor mij. Tenzij je bekend bent met ‘The Carolina Chocolate Drops’, want van die kwaliteitsgroep is Rhiannon de lead zanger(es). Op het prachtige label Nonesuch, bekend van veel klassiek kwaliteitswerk, maar ook van toppers uit de folkwereld – Emmylou Harris bracht op dit label o.m. ‘Stumble into grace’ uit en in mei verschijnt een nieuwe duet-CD met Rodney Crowell – verscheen onlangs de debuutCD van Giddens en hij is bij mij binnengekomen als een bommetje. Die stem van Giddons is vol en soulful, een rijpe stem die zeer geschikt is voor bijvoorbeeld gospelmuziek, denk aan grootheden als Mahalia Jackson, Rosetta Tharpe en Odetta. Geproduceerd door de fameuze T Bone Burnett en met hulp van bassist Dennis Crouch en gitarist Colin Linden en fiddler/violist Gabe Witcher plus een heel peloton incidentele hulpjes op een diversiteit aan instrumenten brengt Giddens een mooie doorsnee van de Amerikaanse rootsmuziek met songs van o.m. Patsy Cline (‘She’s got you’, geschreven door Hank Cochran), Dolly Parton (‘Don’t let it trouble your mind’), Elizabeth Cotton (‘Shake Sugaree’), Nina Simone (‘Tomorrow is my turn’) en Jean Ritchie (‘O love is teasin’’), maar ook de traditional ‘Black is the color’ (o.m. Joan Baez) en natuurlijk songs van Odetta (‘Waterboy’) en Rosetta Tharpe (‘Up above my head’). Een eclectische mix van gospel, blues, jazz, pop, country en rock ’n roll.

Het is genieten van begin tot eind, al moet je wel gevoelig zijn voor het soort stem als van Giddens. En ik ben er zeer gevoelig voor! Een juweel!

Fred Schmale Auteur