Angaleena Presley, American Middle Class

Angaleena Presley, American Middle ClassAmerican Middle Class is het solodebuut van de Amerikaanse countryzangeres Angaleena Presley. Zij komt oorspronkelijk uit Beauty, Kentucky, maar vond haar heil uiteindelijk in de muziekstad Nashville. Met Miranda Lambert en Ashley Monroe vormde zij een succesvol countrytrio Pistol Annies, die met hun debuut Hell On Heels vele prijzen wonnen in de countrywereld. Angaleena is getrouwd met Jordan Powell, waarmee zij samen de productie van haar debuut verzorgde. Met behulp van gevestigde muzikanten uit Nashville als Keith Gattis (gitaar), Audley Freed (gitaar), David Henry (cello) en toetsenist John Henry Trinko kon het eigenlijk niet fout gaan.

American Middle Class is gelukkig geen glad geproduceerde Nashville-plaat. De meeste tracks klinken redelijk ingehouden met als resultaat: meeslepende country-soul met een melancholieke ondertoon. De teksten gaan over alledaagse problematiek met als centraal thema: iets willen hebben en het nooit krijgen of niets willen hebben, omdat je het toch nooit zult krijgen. Het album opent met het bluesy Ain’t No Man en meteen valt op dat Angaleena mooie teksten schrijft. “She’s busy as a saddle in a horse town” zingt Presley vol passie. Het gaat over een dame die (te) veel in haar mars heeft om in een mannenwereld te overleven. Het grijpt terug naar haar eerste pionierende jaren in Nashville. Het gospelachtige All I Ever Wanted is mijn lievelingstrack. Grocery Store doet mij denken aan de sfeervolle muziek van Kathleen Edwards. Prachtig die zwevende en galmende gitaren. De titeltrack opent met een aantal quotes van Angaleena’s vader, die als mijnwerker in Kentucky actief was. Het is een ode aan het harde doch simpele leven in een mijnwerkersgezin. “Cause a blade of bluegrass left a scar on my neck and it ain’t quit hurtin’ yet” is een van de rake regels in het autobiografische Better Off Red. Het gaat over het verlangen naar een plek die nooit meer zo zal zijn zoals ze die in haar hoofd heeft zitten.

American Middle Class is een puik debuut met sfeerrijke aansprekende countrymuziek. (Slate Creek Records)

Paul Jonker Auteur