Singer, The Musical

Singer, The MusicalEen bijzonder project met een grote Nederlandse inbreng, deze opname van de musical ‘Singer’, gecomponeerd door de Engelse musici Georgie Fame (inmiddels 71 jaar oud, actief sinds 1959 – eerst bij The Animals, waar hij keyboards speelde op de monsterhit ‘House of the rising sun’ en later met zijn rhythm and blues groep Georgie Fame and The Blue Flames, waarmee hij een serie hits had in de jaren 60, herinneren jullie zich wellicht ‘Yeh yeh’ uit 1964 of ‘Rosetta’ uit 1971 – samen met Alan Price!) en de in 2008 overleden Steve Gray.

De ontstaansgeschiedenis van de musical start in 1984, toen Fame en Gray voor de Nederlandse radio optraden met ons Metropole Orkest en Edwin Rutten. Rutten suggereerde dat Gray en Fame een origineel werk zouden componeren om met het Metropole orkest uit te voeren. Dat werd een officiële opdracht, de opvoeringsdatum was ook al vastgesteld: 3 en 4 maart 1985. Het werd een musical rond het levensverhaal van een zangeres uit een kleine stad in het zuiden van de USA. In principe is het – arme en donkere – meisje een net meisje, maar ze voelt zich enigszins aangetrokken tot verkeerde mannen met alle ellende vandien. Ze wordt een ster door populaire muziek te zingen , maar haar hart is bij de jazzmuziek. Ze gaat bijna ten onder door haar slechte gewoontes maar krijgt aan het eind van de musical toch nog een nieuwe kans. De CD is een registratie van een concert in 013 in Tilburg op 18 januari 2004 met naast het Metropole orkest en Georgie Fame een hoofdrol voor zangeres Madeline Bell (inmiddels 72 jaar oud, ooit zingend bij het New London Chorale van Tom Parker naast o.m. Vicki Brown). Verwacht een vooral jazzy klinkend geheel met uitstekende zang van vooral Bell. De koorpartijen zijn overigens in handen van de Jody Pijper Singers.

Interessante, onbekende musical met grote Nederlandse inbreng. Jazz en pop omarmen elkaar, er zijn enkele mooie songs te genieten, zoals ‘My second home’, ‘Singer’, ‘that’s how hit records are made’ en – vooral – ‘The blues and me’ (‘The blues and me do get along fine’)! (Proper Records)

Fred Schmale Auteur