Samantha Martin & Delta Sugar, Send the nightingale

Samantha Martin & Delta Sugar, Send The NightingaleWat kun je toch prettig verrast worden door artiesten, die al langer meedraaien en dan in één keer de aandacht weten te krijgen. Samantha’s eerste cd ‘Back home’ verscheen al in 2008, gevolgd door ‘Samantha Martin and the Haggard’ in 2012 en nu dan ‘Send the nightingale’ en met deze cd heeft zij mijn aandacht getrokken met als gevolg dat ook haar oudere werken nog eens beluisterd moeten worden.

‘Send the nightingale’ is een dijk van een plaat die van de eerste noot tot de laatste blijft boeien, een soulvolle bluesy/country/gospel schijf die gedragen wordt door de sterke stem van Samantha, die voor mij een geweldige mix lijkt te hebben van Eden Brent, Chastity Brown, Lisa Mills en Beth Hart, probeer daar maar eens koeltjes onder te blijven.

Haar soms harde en rauwe en ietwat schelle stem, maar altijd vol passie en emotie, wordt geweldig ondersteund door haar co-vocalisten Sherie Marshall en Stacie Tabb. De term co-vocalisten komt overigens van Samantha zelf, want met backing-vocals doe je deze zangeressen echt te kort en daar ben ik het volmondig mee eens.

De cd, gedragen door de vocalen, wordt prachtig begeleidt door gitarist Mikey McCallum en op orgel Jimmy Hill en op meerdere nummers wordt het ritme bepaald door handgeklap. Muzikanten die zo klein kunnen spelen en zichzelf kunnen wegcijferen zoals Mikey verdienen respect, want wat hij laat horen getuigt van enorme klasse, mooi lijnen, lekkere picks, een enkele kleine solo maar altijd in dienst van.

Elf geweldige nummers, de één emotioneel, de ander vrolijk, langzaam en up-tempo, waarbij wel gewaarschuwd moet worden zoals bij enkele drugs, ben je vrolijk dan wordt dit versterkt, ben je een beetje neerslachtig, dan zal ook dit gevoel versterkt worden, u bent gewaarschuwd.

De cd is opgedragen aan haar moeder die op 6 december 2014 is overleden met de woorden, You were to young too go but rest easy, and know you were loved beyond words. Your nightingale will sing for you – just shine your light and guide her pat. Haar moeder zou trots geweest zijn op de prestatie van haar dochter met wat zij heeft afgeleverd.

Jan van Eck Auteur