Ben Howard, I Forget Where We Were

Ben Howard, I Forget Where We WereDe muziek van Ben Howard leerde ik kennen in het surfplaatsje Pipa in Brazilië. Soundhound verklapte zijn naam, toen ik ergens op een terras zat. Het liedje Old Pine kwam van zijn gelijknamige EP uit 2008. Kort daarna dook hij ineens op als support act van Xavier Rudd. Toen Howard in 2011 doorbrak met het liedje Keep Your Head Up, was de aanschaf van zijn debuutalbum voor mij meer een formaliteit. Lost van wat de commercie daar omheen mee gedaan heeft, ik vond het een van de beste releases van dat jaar.

Het heeft even geduurd maar de opvolger is nu een feit. Op I Forget Where We Were bespeur ik wederom die bijzonder instrumentatie keuze, Howard’s zang intonatie en soms een verstommende ambiance. Ook bij Howard hoor je precies op welk woord hij de nadruk legt. Nick Drake was daar een kei in. Ook Howard blijk een meester te zijn in hoe je ingetogen songs groots kan laten klinken zonder dat de tekstdichterlijke vondsten onder gesneeuwd raken. Howard heeft weliswaar een enorm groeiproces doorgemaakt maar heeft de snelheid waarmee dit is gegaan in de hand weten te houden. Producer Chris Bond heeft klaarblijkelijk een goede invloed gehad op Howard’s ideeën. I Forget Where We Were telt maar tien tracks maar duurt ruim vijftig minuten. Dit zegt iets over lengte van de songs. End Of The Affair heeft een speel duur van meer dan zeven minuten. Een minuscuul probleem groeit uit tot mega conflict. Ik verveel mij geen moment! Humeurige intensiteit heeft zo zijn schoonheid.

I Forget Where We Were ligt in het verlengde van Every Kingdom als je de hit Keep Your Head Up er vanaf zou halen. Majestueuze muziek die aanvoelt alsof je verdwaald bent in een labyrint. Howard loods je er moeiteloos doorheen met steekhoudende woorden. Grote vraag is nu of de commercie dit begrijpt. (Universal Republic)

Jan Janssen Auteur