Miriam Jones, Between Green & Gone

Miriam Jones, Between Green & GoneBij een vraag over het eerste liedje dat ze ooit schreven, kun je vreemde antwoorden krijgen van singer-songwriters. Miriam Jones, acht jaar oud, was in een boom geklommen en raakte geïnspireerd door de ‘Stars Of The 60s’ tapes van haar ouders. Het bijzondere is, dat die boom in het berggebied van Papua New Guinea stond! Haar vader gaf les aan een theologisch instituut en zij omschrijft de drie jaren dat de familie daar woonde als prachtig, maar soms ook angstaanjagend…

Teruggekeerd in British Columbia kreeg zij drumlessen en besteedde het geld dat ze won bij een songschrijfwedstrijd aan haar eerste gitaar. Ze tourde met een vocaal jazz ensemble en belandde uiteindelijk in Nashville. Daar bracht zij het door Charlie Peacock geproduceerde album ‘Being Here’ (2008) uit. Miriam trouwde een Engelsman en volgde hem naar Oxford, waar zij in 2010 thuis ‘Fire-lives’ opnam. Een tweetal singles trok de aandacht van de BBC, er werd een band gevormd, festivals raakten geïnteresseerd en Miriam was goed op weg met haar muzikale carrière!

Voor haar nieuwe CD ‘Between Green & Gone’ ging zij op zoek naar de perfecte producer en dat werd tenslotte Simon Edwards, die eerder werkte met Fairground Attraction en Billy Bragg. Miriam legde tien liedjes vast, of beter gezegd: kleine, op muziek gezette stukjes literatuur. Haar stem doet inderdaad aan Joan Osborne denken, dat ben ik met haar biograaf eens. Zelfverzekerd, stoer en ’n klein beetje gruizig, maar met de juiste hoeveelheid warmte, gevoel en betrokkenheid bij haar hoofdpersoon. De begeleiding is standaard: akoestische en elektrische gitaren, bas, drums, toetsen en laten we de mandoline, door Simon Edwards bij één track bespeeld, niet vergeten. Er wordt goed gemusiceerd, trouwens.

De intelligente teksten trekken dus -terecht- de meeste aandacht. In haar soms schrijnend eerlijke en herkenbare benadering van liefdesproblemen doet zij af en toe aan Lucinda Williams denken. “But I won’t give up waiting for the phone or a car outside my home” (uit “Unknown”). Hebben we allemaal weleens -of meer dan eens- gedaan! Het album eindigt in “Stay” met Miriam’s stem: “You leave me shaking when you walk away”.

De albumtitel komt uit een citaat van Brian McLaren, een Amerikaanse dominee, schrijver en activist. Miriam mocht in 2012 optreden tijdens zijn boekpresentatie in Engeland, raakte geïnspireerd door zijn woorden en kreeg toestemming om ze te gebruiken: “The autumn blaze of colour between green and gone”. (Independent)

Johanna Bodde Auteur