Steve Strauss, Sea Of Dreams

Steve Strauss, Sea Of DreamsSteve Strauss is een uit New York City afkomstige sociaal werker, die als singer-songwriter die het geluk heeft gevonden bij het Duitse kwaliteitslabel Stockfisch. Hij heeft geen enorme productie achter zijn naam staan. Ik kwam niet verder dan drie CD’s, alle op Stockfisch: ‘Powderhouse road’(1998), ‘Just like love’ (2005) en nu dus ‘Sea of dreams’. Op de hoes blikt de man ons tegemoet met een sombere blik en een opvallend donker sikje onder zijn kin. De CD telt 14 nummers en blijft net onder het uur steken. Er staan twee covers op, ‘For the turnstiles’ van Neil Young (1974) en ‘With open arms’ van Burt Bacharach/Hal David (1959). De twaalf eigen songs laten Strauss horen als een sombere man, die zich kwaad maakt over misstanden in de wereld (‘Acts of war’: ‘These are the acts of war, the little men gather to wager. With death dealing cards at the table and nobody keeping the score’), maar soms ook hoop ziet (“Sea of dreams”: The well op hope has a flimsy rope. The bucket leaks and the pulley chokes. But she’s never dry and her water is divine. There is wine in the well of hope’). De donkere stem van Strauss (bijna net zo donker als Leonard Cohen, soms ook even onvast als Cohen) wordt als altijd prachtig begeleid door de sterren van Stockfisch o.l.v. producer/opnameleider Günter Pauler. We horen een keur aan akoestische en elektrische instrumenten, er is ruimte voor lapsteel, accordeon (Manfred Leuchter heeft een aangename eigen stijl), pedal steel (Martin Huch is schitterend in ‘Off the wire’), dobro, sax, piano naast uiteraard gitaren, bas en drums.

Het heeft mij de nodige speelbeurten gekost om de CD te leren waarderen. Maar het is Strauss uiteindelijk gelukt om hem voor mij te winnen, en daar heeft Stockfisch natuurlijk bij geholpen! (Stockfisch Records)

Fred Schmale Auteur