Jeff Jensen, Morose Elephant

Jeff Jensen, Morose ElephantWat een opmerkelijke albumtitel! De olifant op het kartonnen hoesje kijkt inderdaad niet erg gelukkig… Maar ondertussen beluisteren wij hier toch wél een fijn blues album.

Het levensverhaal van Jeff Jensen lijkt op dat van vele jonge muzikanten: hij begon als elf-jarige gitaar te spelen, luisterde tijdens zijn schooltijd naar allerlei soorten muziek, maar de blues bleef nooit ver weg. Toen hij negentien was, begon hij op te treden in het Zuiden van California, in 2003 richtte hij met Chris Sabie de Santa Clarita Blues Society op en een jaar later had hij al zijn eigen Jeff Jensen Band. Vele optredens volgden, ze openden bijvoorbeeld voor B.B. King tijdens diens ’80th Birthday Tour’ en uiteraard werden er ook albums opgenomen. In 2011 verhuisde Jeff naar Memphis, om daar met harmonica virtuoos Brandon Santini te werken.

‘Morose Elephant’ is Jeff’s vierde CD, waarop de tracks verdeeld zijn in een A- en B-kant. We beginnen gelijk goed met Jeff’s eigen compositie “Make It Through”, optimistisch, energiek en soulgetint met blazers, Wurlitzer en koortje. “Get Along” is een stevig bluesrock nummer met opvallende gitaarsolo’s, dat hij samen schreef met de uitstekende toetsenist Victor Wainwright. In soulballad “Fall Apart” krijgen we voldoende gelegenheid om van Jeff’s fraaie stem te genieten en ik moet regelmatig aan Ellis Hooks denken. Met Jeff’s teksten is ook niets mis: “Paper Walls” bijvoorbeeld, voert een grote boze kaartenhuisjes omverblazende wolf ten tonele. Jammer van die slordige s-klanken hier, vergeten een plopkap over de microfoon te trekken? “Ash And Bone” verrast als akoestisch folknummer met Anne Harris op viool en Reba Russell’s ingetogen tweede stemmetje.

Er staan ook vier covers op deze CD: de traditional “Going Home” gaat overtuigend de gospelkant op, mede dankzij Reba’s vocale bijdrage en uiteraard zit er weer een verbluffende gitaarsolo in. “What’s The Matter With The Mill” (1930), geschreven door Memphis Minnie en Joe McCoy, wordt hier gebracht als duet van Jeff met Victor, die ook Jerry Lee Lewis imiteert op de piano. In Amos Milburn’s tot akoestische countryblues getransformeerde “Bad Bad Whiskey” (1950) speelt Eric Hughes harmonica en dan hebben we nog het door blazers en wandelende bas versierde oudje “I’ll Always Be In Love With You” (1929).

“Elephant Blue” blijkt een opwindende jazzy instrumental te zijn en tot slot geeft de CD een bonus track prijs: “Empty Bottles”. Origineel, gevarieerd album, geen enkele reden dus voor muziekliefhebbers of olifanten om ongelukkig te kijken! (Swingsuit Records)

Binnenkort is hij in de buurt:

 • Apr. 07 Suhl (GER) – Moist Corner
 • Apr. 08 Pfaffenhofen (GER) – Hotel Moosburger Hof
 • Apr. 13 Celle (GER) – Herzog Ernst
 • Apr. 14 Emmendingen (GER) – Mehlsack
 • Apr. 15 Kandern (GER) – ChaBah
 • Apr. 19 Gooreind (B) – Cafe T’Goor
 • Apr. 20 Ruiselede (B) – Banana Peel Blues Club
 • Apr. 22 Liege (B) – Blues Sphere Bar
 • Apr. 23 Menen (B) – CC De Steiger
 • Apr. 25 Roermond (NL) – Cafe de Weegbrug
 • Apr. 26 Deume (NL) – Keeping the Blues Alive

Johanna Bodde Auteur