Captain Ivory

Captain IvoryCaptain Ivory is een vrij jonge band, die in 2012 werd opgericht in Detroit. De muziek reflecteert de huidig staat van die plaats: down and dirty. Vorig jaar relokaliseerde de groep zich in Nashville. De groep bestaat uit Jayson Traver (zang/gitaar), Robbie Bolog (sologitaar), Steve Willing (piano/orgel), Brett Smith (bas) en Justin Leiter (drums). De mannen halen hun inspiratie uit de platencollecties van hun ouders en daarin bevinden zich duidelijk een aantal Southern rock werkjes, want onder die noemer is de muziek van Captain Ivory het best te plaatsen.

Het openingsnummer van hun titelloze debuut cd is “Baroness”, een pittige Southern rock song, die er stevig inhakt. Met “Bottle & A Penitentiary” gaat het dan op dezelfde voet verder. In dit nummer zijn ook de eerste country invloeden te horen. Ook in de nummers “Tennessee Approximately” en “Truth When You Lie” komen deze invloeden terug. “Tennessee Approximately” roept ook duidelijk herinneringen op aan Lynyrd Skynyrd. “False Remedy”, met Black Sabbath-riff en spoorachtig gierend orgel, evenals “Here You Are” zijn de enige langzamere nummers. En met de prima bluesrocker “Six Minutes To Midnight” wordt de cd op overtuigende wijze afgesloten.

Jason Travers, met zijn gruizige stemgeluid en Robbie Blog zijn het meest bepalend voor het geluid van de band, Steve Willing’s toetsenspel is in alle nummers duidelijk aanwezig, maar hij speelt helemaal in dienst van het band. De ritmesectie weet de zaak dan prima op de rails te houden. De band heeft het eerste kwartaal uitgebreid door Europa getoerd, waarbij ze begin dit jaar ook in Enschede hebben gespeeld. Als ze live net zo’n indruk gemaakt hebben als op deze cd, dan zullen we ze ongetwijfeld snel terug zien. (Independent)

Ton Kok Auteur