Bettye LaVette, Worthy

Bettye LaVette, Worthy“It was so hard for me to feel that I was worthy” zingt souldiva Bettye Lavette in het titelnummer van haar nieuwe album Worthy. Deze compositie van Mary Gauthier/ Beth Nielsen Chapman is haar op het lijf geschreven. Het leven van Bettye was er een van vallen en opstaan. Dat is onder meer te lezen in haar autobiografie A Woman Like Me uit 2012. Bettye was pas 16 toen zij in 1962 haar eerste single My Man – He’s A Lovin’Man opnam. Met deze Top Tien R & B hit voor Atlantic Records op zak toerde LaVette geregeld met grootheden uit deze beroemde soul stal. Een harde leerschool voor deze tiener in het zwarte circuit vol drugs, drank, misdaad en prostitutie. Een echte grote hit bleef daarna uit en zij besloot mee te doen met de beroemde Broadway-musical Bubbling Brown Sugar met onder meer Cab Calloway in de gelederen. Daarna werd het stil rond om deze zangeres. Eind jaren 90 bracht een Franse verzamelaar haar oude singles opnieuw uit en Munich Records bracht een live-concert van LaVette uit Vredenburg (1989) uit in 2000. De uiteindelijke comeback vierde Bettye LaVette met de release van I’ve Got My Own Hell To Raise in 2005. Deze schijf werd geproduceerd door Joe Henry. Nu 10 jaar later gaat Bettye weer in zee met deze ingenieuze producer.

Worthy is een album met 11 covers van weinig voor de hand liggende songs. Het album opent met een jazzy soul uitvoering van Dylan’s Unbelievable. Het is ongelooflijk hoe Bettye zich in zo’n liedje stort. Eigenlijk geldt dat voor elke song, die Lavette op dit album bewerkt. Een klasse band met Jay Bellarose (drums), gitarist Doyle Bramhall 11, bassist Chris Bruce en toetsenist Patrick Warren zorgt voor de juiste inkleuring van de liedjes. Bless Us All, een Mickey Newbury song is een van de hoogtepunten. Prachtig hoe Bettye met snikkende stem dit lied transformeert tot een ontroerende soulballade. Bijzonder fraai is ook de bewerking van Randall Bramlett’s Where A Life Goes, dat LaVette gebruikt voor een conversatie met haar overleden zuster. Zeer aangrijpend klinkt voorts het bluesy Just Between You And Me And The Wall. Een nummer geschreven door James H. Brown Jr. (Amazing Rhythm Aces). Ach, eigenlijk staat er geen slecht nummer op dit vrij rustige soul album.

Het leven is de moeite waard als je de kunst verstaat om liedjes weer een glansrijk nieuw leven in te blazen. (Suburban Records)

Paul Jonker Auteur