Almaz Yebio, Down To Earth

Almaz Yebio, Down To EarthWelke verwachtingen je ook zou hebben bij het lezen van de naam van de artieste, de werkelijkheid is anders. Almaz Yebio is een jazz-zangeres uit Malmö, Zweden. Haar repertoire is maar voor een klein deel zelfgepend (ze is co-writer op twee songs), ze heeft iets met de muziek die ze in haar jeugd omarmde, die van Peter Gabriel (u weet wel, Genesis, ze doet drie songs van hem op de CD) en Paul Simon (ook drie songs, o.m. ‘Hearts and bones’). De biografie van Almaz verhaalt over een prille jeugd in Zweden, een leven in Afrika (een paar jaar in Zambia en daarna Ethiopië, waar zij piano ging spelen) vanaf haar vijfde tot het moment dat de militaire junta Haile Selassie verdreef in 1974, waarna haar ouders remigreerden naar Zweden, waar ze muziek ging studeren aan de Academy of Music in Malmö. Sinds 1987 is zij betrokken bij een groot aantal muzikale projecten, is zij o.m. docente zang in Malmö en werkt zij aan CD’s, zowel solo als in groepsverband. ‘Down to earth’ is haar vijfde werkstuk en is – zoals uit de inleiding hierboven kan worden begrepen – pop-geöriënteerd. Haar stem is soepel en prettig jazzy, de Zweedse begeleiders weten de sfeer goed te bepalen, in de basis horen we een trio, met gitarist Krister Jonsson, bassist Mats Ingvarsson (tevens ritmegitaar, backing vocals en co-producer naast Almaz) en drummer Björn Jönsson, er zijn additionele bijdragen op saxofoon, percussie en backing vocals.

Een CD voor de liefhebbers van mooie jazz-zang met een poprandje. Je moet de CD wel een flink aantal malen draaien voordat de muziek iets bij je doet, vaak is dat een goed teken. (Independent)

Fred Schmale Auteur