The Young Folk, The Little Battle

The Young Folk, The Little BattleEven voorstellen. De uit Dublin, Ierland afkomstige alt folk bandje The Young Folk bestaat uit Anthony Furey (gitaar, zang), Tony McLaughlin (bas , mandoline), Paul Butler (keyboards) en Karl Hand (drums). Hun debuutalbum The Little Battle, dat eigenlijk vorig jaar al uitkwam, zal zich de komende tijd moeten gaan bewijzen in Nederland. Afgelopen maand was de band ineens te zien op de Nederlandse TV, in het programma van het Volendamse duo Nick & Simon genaamd “The U.K. & Irish Dream”.

In de Ierse media werd de band zonder te blikken of te blozen vergeleken met namen als die van Fleet Foxes, Mumford & Sons en The Low Anthem. Weet niet of je daar nu zo blij om moet zijn, terwijl vorig jaar nog voorprogramma’s opende van Clannad en Bear’s Den. Feit is wel dat we te maken hebben met intelligente goed geletterde teksten, die vooral een jong publiek zullen aanspreken. Heb de band nog nooit eerder live aan het werk gezien maar ik kan mij voorstellen, dat als je zoiets op een concertpodium zet, dat het meteen feest is.

De plaat opent met het super verlegen My Friends. Voor je het in de gaten hebt krijg je de melodie niet meer uit je bolletje geklopt. Als ik songs als Biscuits en de eerste single Way Home hoor langskomen moet ik denken aan de uit Leeds, Engeland afkomstige vijfmanformatie The Dunwells. De prachtige harmony vocals, met iets of wat Iers accent, in I’ve Been Here Before stemt mij enorm vrolijk. Anthony Furey stem komt knettert scherp binnen en is buitengewoon goed te volgen. De beeldende teksten roepen bij jeugdherinneringen op. De soms gevaarlijke slenterwandelingen langs de oevers van de Rijn en het kattenkwaad, die daarmee gepaard gingen, doemen op in de prachtig vorm gegeven songs Long Time Ago en Remember When.
Long Time Ago bevat afwisselend fijngevoelige songs. De sfeer is soms melancholisch maar nooit zwaarmoedig. Ik verbind hier geen grote namen aan. Simpelweg om dat ik van mening ben dat The Young Folk de kans verdient een nog beter album af te leveren. Dit debuutalbum heeft de euforie van een première. De kunst is om, met dezelfde rolbezetting, de vreugde erin te houden. (Pixie Pace Records)

Jan Janssen Auteur