One Of The Boys, Pinned Up

One Of The Boys, Pinned UpHet was eerst eventjes puzzelen, hoe dit in elkaar zat – met de namen. Door een drukfout viel de titel weg op ’t kartonnen hoesje. Maar… we snappen het nu helemaal: Tina Schlieske is One Of The Boys voor haar nieuwste project en hun 6 tracks tellende EP heet ‘Pinned Up’! Voor ik de wenkbrauwen kon fronsen bij een EP’tje vol covers, was ik al totaal gevloerd door de fantastische bluesy soulstem en timing van deze mevrouw! Ze komt zelfs weg met één van Prince’s mooiste nummers: “When Doves Cry”…

En wie is Tina Schlieske nu eigenlijk? Oeps, iemand die ik natuurlijk zou moeten kennen! Ze werd geboren in Chicago maar groeide op in Minneapolis, haar ouders kwamen uit Litouwen, haar oma was een Russische opera diva en ook haar moeder hield veel van muziek. Dus luisterde Tina in de jaren zeventig naar Janis Joplin, Joni Mitchell, David Bowie, T-Rex, Elvis en de Beatles op de FM radio. Het belangrijkst was echter de Aretha Franklin tape van haar zus! Toen ze dertien werd kreeg ze haar eerste gitaar, de elektrische kwam op haar zestiende en ze leerde zichzelf akkoorden uit een muziekboek van… alweer haar zus. Daarna vormde zij al snel haar eigen band: Tina & The B-Sides! Ook wel Tina & The B-Side Movement genoemd. Ze tourde non-stop en na een show in de befaamde club CBGB’s kreeg zij zelfs een deal voor twee platen bij Sire Records aangeboden.

Twaalf jaar, acht albums en bijna 100.000 verkochte exemplaren later wilde zij toch verandering… Ze ging solo met haar akoestische gitaar, richtte andere bandjes op: Lola & The Red Hots, Tina Schlieske & The Graceland Exiles en zij zong zelfs een seizoen in Double Trouble (dat was Stevie Ray Vaughn’s band). Een zeer onvolledige opsomming… en Tina kijkt al uit naar haar volgende tien projecten!

Na twee eerdere solo-CD’s brengt ‘Pinned Up’ ons covers van Soul Asylum (“The Game”), Hüsker Dü (“Makes No Sense At All”), Bob Dylan (“Most Of The Time” van ‘Oh Mercy’ uit 1989), The Jayhawks (“Big Star” van ‘Sound Of Lies’ uit 1997 – geschreven door Gary Louris), The Replacements (“Sixteen Blue” – uiteraard geschreven door Paul Westerberg) en Prince noemde ik al eerder. Allemaal artiesten, die ook een binding met Minneapolis en/of Minnesota hebben. Jon James speelt bas en Wurlitzer, producer Patrik Tanner alle andere instrumenten, Tina beperkt zich tot ZINGEN… (Movement Records)

Johanna Bodde Auteur