Handsome Jack, Do What Comes Naturally

Handsome Jack, Do What Comes NaturallyAls er één tegenwoordige groep vintage blues-rockmuziek maakt van het zeer trage, trekkende soort dan is het Handsome Jack wel. Een bandje uit Buffalo, New York, dat voor hun derde cd Do What Comes Naturally de hulp inriep van producer Zachary Gabbard, u weet wel die van de groep The Buffalo Killers, die qua repertoire uit ongeveer hetzelfde vaatje tapt en op hetzelfde label zit. Bij elkaar genomen staat het aantal nummers dat het album telt voor een oneindige lijst aan voorbeelden uit de jaren zestig en zeventig van Britse- en Amerikaanse blues-rockbands, die ter inspiratie hebben gediend. Geen beginnen aan, dus laat maar. Alleen de verstokte liefhebber (zoals ik) is met een dergelijke plaat in zijn nopjes, zelfs als er wat op aan te merken valt. Tempowisseling, zang en instrumentatie hadden afwisselender gekund, tegelijkertijd houd ik van het hypnotiserend effect dat de diepe groove, shakende boogie, herhalende songstructuur, brakke gitaarsolo’s en de gehele soulsfeer op me heeft. Muziek als goud zo eerlijk, als een diamant zo ongepolijst, met alle muzikale beperkingen van dien. Moerassige muziek waarbij zonder enig voorbehoud lekker wordt aangemodderd. Precies zoals de titel van het album dat duidt. Geweldig is dat. (Alive Records)