Chadwick Stokes, The Horse Comanche

Chadwick Stokes, The Horse ComancheDe achtendertig jarige singer-songwriter Chad (Chadwick) Stokes komt oorspronkelijk uit Boston, Massachusetts. Hij was ooit frontman van het indie roots bandje Dispatch. Eind jaren negentig uitbracht die band een aantal niet geheel onbelangrijke albums uit. In 2011 maakte Stokes zijn solodebuut met Simmerkane II.

The Horse Comanche heeft dus een tijd op zich laten wachten. De plaat opent met het liedje Pine Needle Tea. Ik had meteen zoiets van hoor ik nu Ben Knox Miller (The Low Anthem)? Stokes overvalt mij met dit prachtige, maar piep klein gehouden, melodietje. Daarna volgt Mother Maple. De melodie, gebruikte instrumenten en het achtergrond koortje maken je al aan het begin van deze plaat nieuwsgierig naar wat je nog meer hoopt verwachten. Het tropische Prison Blue Eyes zou bijvoorbeeld zo van de plank van Paul Simon gehaald kunnen zijn. Dit is moderne indie folk die kleeft en niet snel loslaat. De plaat groeit naar mate de tijd verstrijkt. Horse Comanche “we are on the great adventure of our lives” zingt Stokes. Je zult op die manier maar uitgestuurd worden, zonder dat iemand de toezegging doet dat je weer terug komt. Prachtig! Op Hazy Maze horen we dat goed georkestreerde koortje weer. Fijnzinnig gevonden en ook de kers op de slagroomtaart is New Haven. Stokes zingt dit in duet met ene Lucius. De naam zegt mij niets, maar ook hier voel je gewoon dat er is nagedacht over hoe dicht een liedje tegen je aan kan aankruipen.

The Horse Comanche is een prachtige indie folk pop plaat geworden. Het productie team, bestaande uit Sam Beam (Iron & Wine), Brain Deck (Josh Ritter) en Noah Georgeson (Joanna Newson) plukte de muziek van de straat en brachten het in de studio, zegt Chadwick Stokes daarover. Dit voel je dan ook tot in alle details. (Nettwerk Music Group)

Jan Janssen Auteur