Craig Cassler, Back To You

Craig Cassler, Back To YouWat zijn er toch veel singer-songwriters, die compleet onder mijn muzikale radar weten te vliegen! Er is weinig interessants over hen op Internet te vinden, behalve het kale feit dat ze al x-zoveel CD’s gemaakt hebben en dan blijken ze nog goed te zijn ook… Bijvoorbeeld Craig Cassler, een EP meetellend is ‘Back To You’ al zijn vijfde ‘muziekbaby’. Zeer schaars van informatie voorzien, maar de foto’s zijn ronduit prachtig! Bomen in de woestijn, de fotografe is Monica Hoover uit San Diego en in die stad heeft Craig ook zijn negen nummers tellende album opgenomen, geproduceerd door Dan De La Isla. Inmiddels is hij alweer verhuisd naar Boston…

Hij maakte een late start in de muziek, tijdens zijn studie begon hij teksten te schrijven en na het afstuderen nam hij de gitaar op. Craig vindt het heel belangrijk om zoveel mogelijk levenslessen te leren, die hij dan weer in zijn liedjes verwerkt. Bij eerder materiaal werd hij geïnspireerd door verschillende genres, maar dit is voornamelijk akoestische folk met wat rock invloeden. Hij legt de nadruk op zijn voordracht en teksten, uitdrukking gevend aan zijn gevoelens – in de hoop dat de luisteraars, die hij meeneemt op zijn muzikale reis, zich daarin zullen herkennen.

Het ritmisch voortkabbelende titelnummer is voorzien van een bekoorlijk trompetje. Op “Take My Hand” hoor ik een banjo. “25 Cents” is iets te sloom naar mijn smaak, maar met “Whiskey Bent”, begeleid door een uitstekende harmonica zitten we weer op het goede spoor. Nog meer redenen om te drinken: “Hey Mr Bartender”. In “Three Words” horen we dan een volledige band. Gedreven “Cell Block Blues”, indrukwekkend opgebouwd “New Orleans” (mijn favoriet!) en een fraai door cello begeleid duet “Ease Your Sorrow” verschenen al op Craig’s eerdere CD ‘What Could Be’.

Een afwisselend album, met een heel eigen, onvoorspelbaar geluid, melodieus met wat ruwe randjes. Ik kwam een vergelijking met Jack Johnson tegen, waar ik mij wel in kan vinden. Craig Cassler is het gelukkigst met een gitaar in zijn handen, sleutelend aan een nieuwe tekst: “Anytime is a good time for good music”. (Independent)

Johanna Bodde Auteur