Allison Moorer, Down To Believing

Allison Moorer, Down To BelievingDown To Believing is Allison Moorer’s negende studio release. De CD, bevat maar liefst dertien songs die naar mijn gevoel een lang verborgen optimisme etaleren. Je gevoel uiten is niet altijd even gemakkelijk geweest. Allison Moorer weet dit als geen ander. De songs op dit album wakker, volgens mij, een nieuwe Allison Moorer tijdperk aan. Moorer’s verborgen optimisme wordt niet langer genegeerd “One step forward and two steps back”, het leven is zoals het is. De nadruk ligt dit keer op die ene stap vooruit.

De afgelopen twee jaar nam ze de plaat op in Nashville. Down To Believing werd overigens geproduceerd door vriend en gitarist Kenny Greenberg. Greenberg draaide opvallend genoeg ook aan de knoppen bij Moorer’s Alabama Song (1998) en Hardest Part (2000).

Het mag duidelijk zijn, op dit album staan familie relaties, het autisme van haar vijf jaar oude zoon en haar echtscheiding van Steve Earle centraal. Wat dat laatste aangaat opent Moorer op vurige wijze met de titeltrack van dit album. Erg nuchter en open beukt ze bij je naar binnen. Hoe houd ik alle op de rails, terwijl de alles, als een kaartenhuis, in elkaar aan het storten is. Elke dag vroeg ze zich af, geloof ik er nog in of niet? Het was een lange weg tot ze erachter kwam dat ze het niet meer zag zitten.

Thunderstorm / Hurricane en Mama Let the Wolf In is Moorer’s reactie op de diagnose van haar zoon. In de hitte van de strijd ziet Moorer echter openingen. Afwachten is geen optie. In het sfeervol akoestisch uitgevoerde Blood is Moorer opvallend open over haar relatie met haar oudere zus Shelby Lynne.

Down To Believing mag gezien worden als een comeback album van Allison Moorer. Onvoorwaardelijk liefde kan pijnlijk zijn, maar het veranderd niets aan de situatie zoals hij is. Wie goed luister naar de songs op Down To Believing kan zich laten inspireren. Op dit album gaan veel te veel dingen goed om ze te ontkennen. (Proper)

Jan Janssen Auteur