Robert Jon & The Wreck, Glory Bound

Robert Jon & The Wreck, Glory BoundDe voorkant van het cd-hoesje informeert eigenlijk al voldoende over de muziek die er op het album staat. We zien vijf langharige, bebaarde mannen in stoere outfit, die met vastberaden blik de wereld willen winnen voor hun muzikale mix van ouderwetse, doorgaans hardgekookte Southern rock en rock ‘n’ roll. Dan moet je over extra kwaliteit beschikken, want van dit type bands zijn er meer dan genoeg. De tijd zal het uitwijzen, maar goed zijn ze, heel goed zelfs deze Robert Jon & The Wreck uit het zuiden van Californië. In 2013 opgericht door leadzanger, gitarist Robert Jon Burrison, maakte de groep in datzelfde jaar nog een mini-album Rhythm of the Road, om afgelopen januari volwaardig te debuteren met Glory Bound, dat praktisch live in de studio werd opgenomen.

Zoals gewoonlijk in dit genre staan de liedjes bol van tekst- en rockclichés. In- en outro’s, loopjes en riffs zijn regelrecht afkomstig uit het repertoire van anderen. Het betere jatwerk dus, van noem maar op: Rolling Stones, Hendrix, Allman Brothers, Led Zeppelin, et cetera. Maar wat zal het voor de echte liefhebber uitmaken zolang met grote vaardigheid, volledige overgave en intense bezieling wordt gespeeld. In dit geval helemaal niks denk ik, want op al die fronten klinkt The Wreck volkomen geloofwaardig. Robert Jon zingt de longen uit zijn lijf, drummer Andrew Aspantman hakt er als een John Bonham op los, bassist Nick Phakpiseth stookt het vuur nog eens extra op en de gitaristen Kristhopher Butcher en Burrison himself leven zich lekker uit in fel, snerpend (slide) gitaargeweld. Bestaat er dan überhaupt nog ruimte voor wat subtiliteiten? Ja, toch wel. Steve Maggiora’s fraaie spel op piano en orgel over het gehele album en een mooie vrouwenstem (geen idee wie zingt) in één van de twee ballades die het album rijk is, zorgen voor fijne elegantie van het geheel. Het haalt de blanke pit in dit gezelschap van ruwe bolsters heel mooi naar boven.

In hun woonplaats Orange County won de band in 2013 de prijs voor de beste live-band, waarna het binnen de kortste keren een Amerika-breed publiek aan zich wist te binden. Wie Robert Jon & The Wreck live wil meemaken zal de grens over moeten naar Duitsland of België, landen die deel uitmaken van de Europese tournee die vanaf 20 maart a.s. van start gaat in Zwitserland. (Independent)