Bjorn van der Doelen & Allez Soldaat, Caballero Zonder Filter

Bjorn van der Doelen & Allez Soldaat, Caballero Zonder FilterAls voormalig profvoetballer zou Björn toch moeten weten, dat de sigaret zonder filter niet bij een gezond sportief leven past… Hij kwam in het veld voor PSV, Standaard Luik, FC Twente en NEC. In die tijd was hij al voorzichtig actief als zanger van zelfgeschreven liedjes. Op zijn negenentwintigste bleek hij de voetballerij moe en richtte hij zich vervolgens op zijn gezin met drie zoontjes én op zijn muzikale carrière.

Zijn eerste single ‘Bende Mal’ (geïnspireerd door een opmerking van zijn moeder) werd in 2006 uitgebracht, een jaar later gevolgd door zijn ode aan ‘Nijmegen’. In 2009 toerde hij langs de Nederlandse clubs met Eindhovense punkers The Spades. Björn vormde toen zijn eigen band, met de leuke naam Allez Soldaat en gezamenlijk brachten zij het Brabantstalige roots album ‘D’n Duvel Die Slaapt Nooit’ (2010) uit, gevolgd door ‘Als De Wolven Janken’ (2012). Daarnaast is hij onvermoeibaar actief in theatervoorstellingen, op radio en televisie, als gitarist in bands en schreef hij zelfs mee aan carnavalskrakers. O ja, de sport lokt nog steeds: Björn fietst, bokst en loopt de halve marathon.

Terug naar die sigaret nu. Het titelstuk opent de CD en blijkt een sfeervol geluidslandschap met gesproken woord te zijn, een verhaal vol melancholieke herinneringen – waarin iedereen rookte. Ook als hij zingt, maakt Björn uitgekiend gebruik van het beperkte bereik van zijn donkerbruine stem, er is geen vals nootje te bespeuren en als theaterman kent hij alle geheimen van een onberispelijke timing. Hij speelt akoestische, elektrische en banjo gitaar, terwijl Allez Soldaat als uitstekende begeleidingsband voor de rest zorgt. Huursoldaten zijn multi-instrumentalist Gabriël Peeters, Alex Akela (viool) en Rob Geboers (orgel).

Een vergelijking met Bart Jan Baartmans of Jan Willem Roy ligt op de loer, maar ik moest ook aan Arno Adams (één provincie verderop) denken. Overigens: de teksten zijn voor niet-Brabanders goed te volgen, bovendien arriveert de CD met een keurig uitgevoerd boekje, hulde aan het Tilburgse platenlabel van Mathijs Leeuwis en Jeroen Kant.

Er is volop variatie, we gaan van gevoelige ballade “D’Anvers” via soulslijper (met blazers) “M’n Lief” en ritmische rocker “Nieuwe Dag” naar hoogtepunt “Vriend”, realistisch en ontroerend, wat nogeens onderstreept wordt door de viool, terwijl Björn afsluit met de verzuchting “Och War Ik Mar Bruce Springsteen”. Een tiental prima verhalen over het alledaagse leven, vooral sterk door de subtiele humor! (Bastaard Platen)

Johanna Bodde Auteur