Kyle Carey, North Star

Kyle Carey, North StarSinger-songwriter Kyle Carey groeide op in Alaska, waar ze kennis maakte met de taal en de liederen van de Yupik. Dat heeft haar een bepaalde taalgevoeligheid opgeleverd wat zeer van pas kwam tijdens haar jaren in Cape Breton (Nova Scotia, Oost-Canada) waar zij als jonge vrouw de Keltische taal en liederen studeerde. Kyle’s muzikale hart zou voor altijd bij de Keltische muziek zijn, de mix van Schotse en Ierse muziek dus. Op haar nieuwe CD, de opvolger van haar debuut ‘Monongah’ (2011), zijn zeer belangrijke rollen weggelegd voor het fantastische Engelse folkduo Josienne Clarke (haar prachtige stem horen we in 5 nummers) en Ben Walker, die zijn onovertroffen gitaarspel inbrengt, zowel akoestisch als elektrisch. Verder zijn er belangrijke rollen voor – uiteraard – fiddle, maar ook banjo/mandoline/piano (de geweldenaar Dirk Powell, onlangs te zien en te horen als begeleider van Joan Baez op ‘Take root’ in ons land). Incidenteel horen we harmonium, Appalachian mountain dulcimer en cello. Net als op de voorgaande CD is Pauline Scanlon te horen (harmonievocalen). Meer dan de voorganger horen we de Keltische invloeden van Kyle, we begrijpen dan ook de keuze voor een Ierse producer (Seamus Egan) en de Schotse opnamestudio (Gorbals Sounds Studio in Glasgow) – de afronding (mixen etc. werd in de USA gedaan, in Philadelphia. Negen van de twaalf songs zijn originals van Kyle (met name ‘Let them be all reprise’ is adembenemend mooi), er is een heerlijke cover van een prachtige Kate Wolf song, ‘Across the great divide’ en twee in het Gaelic gezongen traditionals, ‘Cairistiona’ en ‘Sios dhan an abhainn’ (een vertaald Amerikaans liedje, het bekende ‘Down by the river’).

‘North star’ is een juweel, het overstijgt zelfs de kwaliteit van de uitstekende debuutCD van Carey. Met name de vocalen zijn van uitzonderlijke klasse, zeker als Josienne meezingt. Maar ook de begeleiding overstijgt in hoge mate het doorsneeproduct. Een aanrader! (Americelta Records)

Fred Schmale Auteur