Loes Swinkels, Nothing As I Know

Loes Swinkels, Nothing As I KnowMijn eerste reactie op de vraag om deze cd te recenseren was: “Laat dit maar door iemand doen, die meer in deze muziek thuis is”. Maar na toch even geluisterd te hebben naar een promo was mijn interesse toch wel gewekt. Met Nothing As I Know heeft Loes Swinkels een zeer indrukwekkend album afgeleverd, dat me regelmatig kippenvel bezorgt en dat voorlopig niet uit de cd speler weg te denken is. Dit is een heel indrukwekkende Americana cd. Een beetje soul, wat blues, een vleugje country, alles zit erin. Soms rockend, soms zeer breekbaar.

Miss Swinkels is een uitstekende singer/songwriter en dit Nederlandse wijffie heeft zich de Amerikaanse rootsmuziek op indrukwekkende wijze eigen weten te maken. Ze weet zich ook wel omringt door een paar muzikanten, die van wanten weten, zoals Richard van Bergen en B.J. Baartmans op gitaar en Rob Geboers op Hammond, terwijl producer van de cd, Gabriël Peeters ook te horen is als drummer, bassist en pianist. Zijn spel op de Wurlitzer, gecombineerd met Van Bergen’s slide-spel, levert de nodige fraaie momenten op, zoals gelijk al in de titelsong, waar het album mee opent.

De dame schrijft ook prima teksten, die soms echt wel even de aandacht opeisen, hoewel een nummer als “Heal The Wounded Child” dan weer een kinderlijk ontwapend is. Een paar pakkende up/medium tempo nummers als “Love Is All Around”, “Good For Me” en het zompige “Misty Feeling”, maar de meesten langzaam en ingetogen. De nummers “” Foolish Man” en””Welcome Home zitten aardig tegen perfectie aan. Het gebeurt niet zo vaak, dat ik compleet verrast wordt door een nieuwkomer, maar dit debuut (haar singer/songwriter cd uit 2009 maar even vergetend) staat als een huis. (Independent)

Ton Kok Auteur