Fiction Plane, Mondo Lumina

Fiction Plane, Mondo LuminaMondo Lumina, het derde album van Fiction Plane, is tot op heden nogal zuinig ontvangen. De schrijvers met de gereserveerde houding wijzen er meestal op dat het allemaal niet meer zo leuk is als ten tijde van het onweerstaanbare liedje Two Sisters (2007). Het tweede album, Sparks (2010) moest een dergelijke hit ontberen, reden te meer om de band als eendagsvlieg af te schilderen. Hier in het Café volgen we dit alles met enig hoofdschudden. Natuurlijk, ook wij begrijpen dat uw eerste zorg als het huis in brand staat, niet Mondo Lumina in veiligheid brengen is. We kunnen ons zelfs voorstellen dat er dagen of weken voorbij gaan dat u niet naar Fiction Plane luistert. Maar deze band als leeg beschouwen (als u ‘m hebt, dan kunt u vast ook de vaststelling dat dit ‘kennelijk oplucht’ waarderen), dat gaat ons te ver. In het pittige Where Do We Go From Here is het orgel van Brenda O’Brien te horen. Wat Mondo Lumina daarna laat horen is even pittig en aantrekkelijk als dat eerste liedje. Het tweede, Flesh And Bone bevat een onweerstaanbaar koortje. En zo gaat het maar door. Wanneer iemand in het Café in zo’n geval roept dat zoiets geen kunst is, kijkt het merendeel van de bezoekers elkaar aan en zegt dan op rustige toon: “Probeert u het dan zelf eens?!” Meestal blijkt de bezoeker dan plotseling veel belangstelling voor de geslepenheid van zijn glas te hebben. De andere liedjes zijn eveneens te kwalificeren als vlotte, moderne, met veel vakmanschap en toewijding gemaakte pop. Het trio laat veel ruimte tussen de bas, de gitaar en de drums. Zoals het een muzikaal trio betaamt, zouden we bijna willen zeggen. Een zekere eenvormigheid in zowel de productie, de arrangementen als de liedjes zelf, staat een hoog cijfer in de weg. Bovendien had men ons een plezier gedaan als het ‘Bono-zingen’ in Planes was voorkomen. Maar een zeven, die geven we zo.

Fiction Plane Mondo Lumina Part 3 from Fiction Plane on Vimeo.

Mensen die van Train en The Walflowers houden sluiten een goede deal met de aanschaf van Mondo Lumina. Fiction Plane is trouw gebleven aan het eigen geluid en heeft weldegelijk losgelaten. Waar heb ik zoiets ook alweer eerder gelezen. (Verycords Records)

10/03/2015 ABClub – Brussel
18/03/2015 Paard van Troje small – Den Haag
19/03/2015 Paradiso Noord – Amsterdam
20/03/2015 Tivoli de Helling – Utrecht
21/03/2015 Simplon Main – Groningen

Wim Boluijt Auteur