Katzenjammer, Rockland

Katzenjammer, RocklandNee, geen grappen over ‘handschoenen’ en ‘aanpakken’. Ook een combinatie zoals ‘poes’ en ‘niet voor’ mag achterwege blijven. Nochtans kennen Anne Marit Bergheim, Turid Jørgensen, Solveig Heilo en Marianne Sveen, de vier Noorse dames die Katzenjammer vormen, bijkans meer girlpower dan de Spice Girls en heeft hun muziek een vrolijke huppelheid die we sinds de Dolly Dots niet meer hoorden. Die laatste naam kan u op het verkeerde been zetten. Het kwartet, waarin de dames hun instrumenten onder elkaar uitwisselen als ware het hun bevindingen op de weegschaal, speelt namelijk min of meer akoestisch vormgegeven folkrock. En doet dat, u begrijpt het inmiddels, met verve. Niet in de laatste plaats omdat ze ook uitstekend en aanstekelijk kunnen zingen. Leuke liedjes ook. Kenners verzekeren me dat deze beter zijn dan die van hun twee eerste albums. Laten we het maar geloven, het is zo al druk genoeg. De titel van het album (en het gelijknamige liedje) verwijzen naar verluidt naar Howl, het beroemde gedicht van Allen Ginsberg.

I’m with you in Rockland
where the faculties of the skull no longer admit the worms of the senses

Rockland is het psychiatrische ziekenhuis waar de moeder van Ginsberg ooit werd opgenomen. De tekst van het liedje van de dames lijkt hier inderdaad wel naar te verwijzen. Sowieso kan de dames spitsvondigheid niet worden ontzegd.

Now I´m the Alpha Dog
And you´re the Beta Baby!
You know my heart is flogged
And now my heart got rabies

Curvaceous Needs gaat over vrouwelijke rondingen terwijl Old Lady Grey vol van liefde zingt over een vrouw aan die, oud en ziek, glimlacht wanneer ze muziek hoort. Een plaat voor de jaarlijstjes zal dit niet worden maar als alle platen die niet voor de jaarlijstjes in aanmerking komen, waren als deze, dan zouden die jaarlijstjes een stuk minder veelbetekend zijn.

Wim Boluijt Auteur