Jeff Austin, The Simple Truth

Jeff Austin, The Simple TruthNa vijftien jaren in de Yonder Mountain String Band gespeeld te hebben, vonden Jeff Austin en zijn onafscheidelijke, handgemaakte Nugget mandoline het tijd om naar een groener grasveld te vertrekken. De solo carrière! Misschien had dit te maken met de geboorte van zijn dochtertje, of misschien had hij hetzelfde gevoel als bij dat Grateful Dead concert, drie weken voor hij met zijn studie stopte: er is nog zoveel méér in de muziekwereld…

In een buitenwijk van Chicago luisterde Jeff’s moeder altijd naar muziek en zong graag mee. Kleine Jeff werd een gewaardeerd lid van schoolkoren, draaide platen van Willie Nelson, Waylon Jennings, The Beatles en Bob Dylan, studeerde Musical Theatre aan de University of Cincinnati en deed uiteindelijk zelfs auditie voor Broadway shows. Tot hij zich realiseerde dat hij gewoon in een band wilde! Dave Johnston moedigde hem aan mandoline te spelen, wat hij zichzelf leerde met hulp van ‘Not For Kids Only’ (Jerry Garcia & David Grisman). Drie jaren lang jamde hij met Dave’s band The Bluegrassholes voor zij naar Colorado vertrokken en de andere twee leden van de Yonder Mountain String Band ontmoetten. De rest is succesvolle geschiedenis!

Voor ‘The Simple Truth’ put Jeff Austin uit afwisselende bronnen: energieke bluegrass, country ballades, rock en wat power pop. Hij vertelt graag een goed samengesteld verhaaltje met pakkend refrein. Opener is “What The Night Brings”, een favoriet uit het Yonder Mountain String Band repertoire – zoals Jeff die altijd al wilde horen, met drums en elektrische gitaar. In de titeltrack horen we brutale koortjes en een snufje New Orleans jazz met blazers. De inspiratie kwam tot hem toen Jeff onderweg naar Bloomington, Indiana om een show te openen, hopeloos verdwaald raakte – refreintjes rondzingend in zijn hoofd. Het opgewekte “Fiddling Around” is eerder opgenomen door Dierks Bentley.

Jeff wordt in knappe arrangementen begeleid door zijn eigen kwartet: Danny Barnes (Bad Livers) op banjo, gitarist Ross Martin, bassist Eric Thorin en Cody Dickinson (North Mississippi Allstars) op percussie. Er komt een rij gasten langs: Todd Snider, Jenn Hartswick, Jason Carter (fiddle), Andy Hall (dobro). De samenwerking met Sarah Siskind maakte veel indruk. Jeff was al een fan, hij kwam niet verder met “Over And Over”, dus hij stuurde haar een E-mail met demootje en moest een halve dag bijkomen, toen Sarah inderdaad antwoordde! Zij zingt tweede stem bij deze ballade en het intieme “Falling Stars”. Al met al: een sympathieke, goed gemaakte plaat! (Yep Roc Records)

Johanna Bodde Auteur