Matt Ellis, The Greatest Escape

Matt Ellis, The Greatest EscapeSinds een jaar of tien woont de geboren Aussie (Sydney) singer-songwriter Matt Ellis in Venice, Californië. Hij streek daar neer na wat kortere of langere periodes te hebben doorgebracht in New-Zeeland (waar hij opgroeide), Hongkong, Mexico, Canada en delen van de Verenigde Staten. Zijn vier albums die aan The Greatest Escape voorafgingen, heb ik nooit gehoord. Om met de deur in huis te vallen, een daverende indruk maakt The Great Escape niet, wat niet wegneemt dat ik met plezier naar de liedjes luister. Het is een mix van akoestisch folk/singer-songwriterwerk en alt countryrock met een poplaagje. De muziek refereert aan de zonnige melancholie van Tom Petty-nummers en aan het ingetogen werk van vele, ja te veel om op te noemen singer-songwriters. Sympathieke, verzorgde liedjes schrijft Ellis, zoals het zeer catchy openingsnummer On the Horizon, maar helaas pakken ze onvoldoende door.

Niettemin, als gezegd, luister ik met genoegen naar Ellis’ mooie stem en naar de uitstekende instrumentalisten: Josh Norton op gitaren, Fernando Sanchez op drums, Grant Fitzpatrick op bas, Tim Walker op pedal steel, Calexcico’s Nick Luca op toetsen en nog een rijtje voor bescheidener bijdragen. Het album werd opgenomen in Tucson, Arizona door Chris Schultz en Craig Schumacher. De heren zorgden, terwijl ze nota bene in de woestijn zaten, voor een onberispelijk geluid. Had best wat mogen schuren. (Independent)