Brett Larson, One Of These Roads

Brett Larson, One Of These RoadsHet House of Mercy label komt uit St Paul, Minnesota. Op dit label verschenen o.m. een paar CDs van countrybluesman Charlie Parr naast CDs van de mij onbekende Erik Brandt en dus ook Brett Larson, ook afkomstig uit Minnesota en actief in de muziek sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. Van Larson is het zijn derde op dit label na ‘All the way wrong’ uit 2003 (werd meegestuurd met de nieuwe CD) en ‘Blood of the faithful’ uit 2006. Voornoemde Erik Brandt is de producer (tevens piano, orgel, accordeon) naast drummer Levi Stugelmeyer. Verder in de begeleiding ruimte voor pedal steel, fiddle, mandoline, gitaar en bas. De elf songs op de CD zijn alle geschreven door de folky Larson. Larson’s werk doet sterk denken aan dat van Bill Staines, heerlijke, subtiele countryfolk met gospelinvloeden (luister naar ‘Going home’ met vocale hulp van ‘The hasty chorale’). In het slotnummer, ‘You will be my spring’ zingt Angie Talle de harmonievocalen. In Brett’s songs komen diverse thema’s voorbij, zoals het leven in Minnesota (‘Up here on the border’: ‘Up here on the border, the snow is moving in. There ain’t nothing colder than a howlin’ border wind’), liefde voor de familie (‘One of these roads’, ‘You will be my spring’, ‘Bring you a highway’) en wrange humor in bijvoorbeeld ‘Dead end road’: ‘Keep going straight,don’t turn my way, I’m a dead end road’.

Een hele goede CD van een sympathieke singer-songwriter. De songs zijn subtiel, eenvoudig gehouden. Ook de instrumentatie is eenvoudig gehouden, maar o, zo prachtig. Een verrassing. Dat Brett dit al een tijdje kan bewijst de CD uit 2003, minstens even subtiel! (Independent)

Fred Schmale Auteur