G2, Mind Over Matter

G2, Mind over MatterAlle vijf leden van de Zweedse band G2 vertellen een interessant verhaal hoe de liefde voor bluegrass en de eigen instrumenten (gitaar, mandoline, banjo, dobro, bas) tot stand kwam: met de paplepel ingegoten, door de LP-set ‘Will The Circle Be Unbroken’ (Nitty Gritty Dirt Band) of via een punkrock omweg. Zij ontmoetten elkaar in 2006 tijdens een jam-sessie op een festival. Ze zijn niet de eerste en zullen ook niet de laatste groep zijn, die zo gevormd wordt! Het daaropvolgende jaar werden zij door de EWOB gekozen als #1 European Bluegrass Band en reisden af naar de IBMA in Nashville, waar ze het Ryman Auditorium podium mochten beklimmen. Er werden twee albums gemaakt: ‘Where The Tall Grass Grows’ (2007) en ‘Untapped Routes’ (2010). Ze tourden, speelden met Jim Lauderdale en openden voor Kris Kristofferson.

Dit derde album ‘Mind Over Matter’ werd opgenomen in Nashville, ondanks een mislukte ‘crowdfunding’ campagne, waarin de band slechts 24 procent van het beoogde bedrag toegezegd kreeg. De ervaren producer is Erick Jaskowiak (Darrell Scott en Tim O’Brien, Della Mae) en van het hele avontuur is een documentaire gemaakt. G2 gaat niet alleen in de muziek voor een frisse ‘progressief akoestische’ aanpak, de promotie wordt ook als een popband aangepakt, met een video voor de single “We Were Kings”, waarin de Zweedse waterverfkunstenaar Björn Bernström aan het werk is.
Maar liefst zeven van de elf nummers zijn geschreven door zanger / gitarist Christoffer Olsson. Het valt mij op, dat hij accenten uit de countrymuziek aanbrengt, in “Never On My Mind” en “My Weary Heart” bijvoorbeeld. Erik Igelström tekent voor één rustig Don Williams-achtig liedje, “Another Land”, dat spaarzaam door gitaar en tweede stem begeleid wordt. Verder vinden wij hier goedgekozen covers: het pittige “How Hard To Be True” (Sarah Siskind), “Something On The Wind” (Jeremy Garrett & Jon Weisberger) en de fraaie instrumental “Lindblad” (Roger Tallroth uit de Zweedse groep Väsen), waarop ook gastmuzikant Christian Sedelmyer (fiddle) te horen is.

In tegenstelling tot sommige messcherpe vocalen in de bluegrass, heeft Christoffer een mooie flexibele fluwelen stem. Ook ben ik dol op de dobro, dus deze CD is zeker aan mij besteed! Misschien door de Scandinavische oorsprong, heeft G2 een eigen geluid. De vakbekwaamheid op de instrumenten doet niet onder voor die van Amerikaanse vakbroeders en het enthousiasme is bijzonder aanstekelijk. Ik word blij van dit album, dat nét even anders is dan de rest! (Rootsy.nu)

Johanna Bodde Auteur