Asleep At the Wheel, Still the King: Celebrating the Music of Bob Wills and His Texas Playboys

Still The King, Celebrating The Music Of Bob Wills & His Texas PlayboysIk herinner het me nog als de dag van gisteren. Wim Bloemendaal draaide in zijn onsterfelijke programma ‘Nashville (een landelijk VARA-programma van Wim Bloemendaal)’ in 1973 een nummer van de debuutCD (‘Comin’ right at ye’) van de groep met de wonderlijke naam ‘Asleep at the wheel’. Dat nummer, ‘Take me back to Tulsa’ sloeg bij mij in als een bom! Western swing was mijn ding, een vlotte combinatie van country en jazz met simpele teksten over het mooie leven in Texas en omstreken. Die LP en een groot aantal opvolgers kocht ik zodra ze verschenen. Voorman en oprichter Ray Benson is na ruim 40 jaar nog altijd heerlijk actief, samen met de zoveelste bezetting van zijn band. Dat ‘Asleep at the wheel’ de muziek van Bob Wills (and his Texas Playboys, met name immens populair in de jaren 30, 40 en 50 van de vorige eeuw) omarmde en regelmatig liet terugkomen op de tot dusver meer dan 20 albums mag vanzelfsprekend heten. In 1993 (‘A tribute to the Music of Bob Wills’ en 1999 (‘Ride with Bob’) verschenen tribuutCD’s met nummers van Wills en nu verschijnt de beste tribuutCD ooit van Bob Wills, ‘Still the king’, met 22 (!) songs en ruim 70 minuten speelduur. Alleen ‘Faded love’ en ‘Bob Wills is still the king’ staan zowel op deze nieuweling als op ‘Ride with Bob’, op de drie tribute-CD’s staan in totaal 57 liedjes van Wills, met slechts twee dubbele! ‘Still the king’ is gedaan met liefde voor deze muziek en in samenwerking met maar liefst meer dan 45 Amerikaanse (en meestal ook Texaanse) artiesten. Behalve de obligate Willie Nelson (samen met de Wills-adepten ‘Quebe sisters’ in ‘Navajo trail’) en Merle Haggard (in duet met Emily Gimble, de dochter van Johnny in ‘Keeper of my heart’) horen we o.m. Lyle Lovett (in een prachtig bluesy gezongen ‘Trouble in mind’), Buddy Miller, Old crow medicine show (in een zinderende versie van de klassieker ‘Tiger rag’), George Strait (‘South of the border, down Mexico way’) en The devil makes three (‘Bubbles in my beer’). De liefhebbers van Bob Wills hebben al een aantal klassiekers zien noemen (uiteraard ontbreekt ‘Faded love’ niet), het vermelden waard is nog de aanwezigheid van twee oudgedienden van de Playboys, zanger Leon Rausch (86 jaar) en steel-gitarist Billy Briggs (92 jaar).

‘Still the king: Celebrating the Music of Bob Wills and his Texas playboys’ is een magistrale herinnering aan de muziek van Bob Wills, tijdloos en romantisch, swingend en danswaardig. De bekende hoofdrollen voor de gitaar, de (klassieke)steel gitaar, fiddle(s) en soms blazers met ondersteuning van een hechte ritmesectie. Een absolute aanrader voor de vele fans van Western Swing en een supergeschikte introductie van deze heerlijke muziek voor de muziekliefhebbers die deze muziek niet kennen, maar wel open staan voor Americana. (Proper)

Fred Schmale Auteur