Andy Shauf, The Bearer Of Bad News

Andy Shauf, The Bearer Of Bad NewsWie zal er op 12 september 2015 naar De Oosterpoort togen, louter en alleen om Andy Shauf te zien en horen spelen? Een enkeling, mogelijk, zo denken wij. Nu heeft de jonge Canarese singer-songwriter natuurlijk wel grote namen naast de zijne op de lijst van het festival in Groningen te dulden. Dawes, My Morning Jacket, Patty Griffin, bijvoorbeeld. Het in 2008 verschenen Darker Days kennen we niet. Het geldt als het debuut van Andy Shauf, die overigens eerder dit jaar al op een aantal Nederlandse podia te bewonderen was. Naar horen zeggen is het een sterk debuut. Wij geloven het direct, we kennen nu immers The Bearer Of Bad News, een album waar we behoorlijk van onder de indruk zijn geraakt.

In zowat alle besprekingen die we van deze plaat hebben gelezen, wordt het werk van Shauf vergeleken met dat van Elliott Smith. Hoewel de analogie zeker niet ongestoeld kan worden genoemd, denken wij toch vooral aan Tom Brosseau. Over zijn laatste album, Perfect Abandon, leest u hier binnenkort meer. Shauf deelt met Brosseau de ingetogen instrumentatie en ingenieuze, zeer sterk verhalende liedjes. Het vleugje western swing is niet afwezig, maar doet zich bij Tom Brosseau sterker gelden. Shauf nam de tijd voor het opnemen van dit album. Dat bracht een recensent ertoe om als kritiek te uiten dat de spontaniteit in dat lange process van opnemen kennelijk was ‘weggespeeld’. En hoewel hier een kern van waarheid in zit, wordt de soep volgens ons niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend. Zorgvuldigheid en het nauwgezet vormgeven van de liedjes, we kunnen het wel waarderen. In die zin doet Andy Shauf ons ook denken aan Will Stratton (luister eens naar Grey Lodge Wisdom). Wonderlijke liedjes hoor.

Zoals Wendell Walker dat wordt verteld door iemand die een buitenechtelijke relatie met de vrouw van Wendell, die een vriend van hem is, krijgt. Als Wendell hier achter komt, schiet hij eerst zijn vrouw dood en vervolgens zichzelf. Eerst had hij het geweer op zijn vriend gericht: “My son, my son, I’m gonna cut you down.” Maar schieten kon hij toen niet. Jesus, She’s A Good Girl is een prachtig liedje. Het mooiste van de plaat wellicht. Ook zeer fraai zijn de twee liedjes waarmee The Bearer Of Bad News eindigt. Jerry Was A Clerk gaat over vier vrienden die een boer willen beroven. Het kost één van hen haar leven. My Dear Helen, het laatste liedje, beschrijft deze gebeurtenis door de ogen van de boer, die alles aan zijn recent overladen vrouw vertelt. Hij begraaft het meisje en vraagt zich af waarom hij toch niet wat hoger gemikt heeft. Want hoe zal hij nu ooit bij Helen in de hemel geraken? “I hope God can forgive me, I hope you forgive me too, I’m just a tired old man just waiting to join you.” (Tender Loving Empire)

Wim Boluijt Auteur