The Deslondes

The Deslondes, The DeslondesEen nieuwe band uit Louisiana. Daar ben ik altijd benieuwd naar.  The Deslondes komen uit New Orleans en maken hun debuut met een titelloos album. Het zijn vijf songwriters, die reeds geruime tijd actief waren  in bands  als Broken Wing Routine en The Tumbleweeds.  De naam van de groep is afkomstig van de plek waar een van de leden , Sam Doores woont.  Voor de productie van het debuut-album is Andrija Tokic ( Hurray for the Riff Raff’s, Alabama Shakes) ingeschakeld. Het album opent met  Fought the Blues and Won.  Een Fats Domino gedreven piano ‘riff’ die klinkt als een swamp pop klassieker in de dop. Vervolgens een up tempo country tune, waarbij opvalt hoe geweldig de samenzang tussen de 4 heren klinkt. Alleen John James Tourville houdt zijn mond, maar die heeft het al te druk met zijn wervelende spel op de steel. Luister maar hoe gedreven hij is bij de track Still Someone. Heavenly Home is een van mijn lievelingstracks. Een spiritueel liedje over de dubieuze aanwezigheid van een Hogere Macht. Waarom is er zo veel ellende op de wereld?  Low Down Soul  klinkt als een moderne Jimmie Rodgers-song , waarbij de emotionele zang net niet uitmondt in klagelijk gejodel.  Bij Time To Believe In waant de luisteraar zich in een spaghetti western met als thema: tijd is kostbaar; besteedt het wel. Het album zit vol teksten met hartenpijn. Louise is daarvan een treffend voorbeeld. Een man is helemaal gek van Louise, maar hij is ‘a rambling man’ die haar moet laten gaan. Bij The Real Deal (lekker rammelende New Orleans R & B) is de man vol hartzeer wel positief. Hij zal ooit ‘the real deal’ vinden.  Het album eindigt met een mooi desperado-liedje Out On The Rise, mooi ingekleurd door piano, steel en klarinet. Dit debuut van The Deslondes smaakt naar meer en binnenkort is het kwintet te bewonderen in Nederland en België.  Ik ben zeer benieuwd hoe zij live klinken en de countrydansers kunnen alvast hun ‘boots’ in gereedheid brengen met een  flinke poetsbeurt. (New West Records)

Paul Jonker Auteur