Darla Sinners, Aaron

Darla Sinners, AaronHet Amsterdamse samenwerkingsverband van Jeroen Ligter (‘Giant tiger hooth’, gitaar, zang) en Herman Ypma (‘Giant tiger hooth’, ‘Eins, zwei orchestra’, multi-instrumentalist) heet ‘Darla sinners’ en brengt met ‘Aaron’ een prima roots-CD uit. Er is hulp van Jan Petit (gitaar), Mila Schlingeman (keyboards), Livia Stier (backing vocals) en Joris van Waesberge (bas). Namen die voor mij helemaal onbekend zijn, al zijn de namen van de bands waarin deze mensen opereren aanleiding om te denken aan alternatieve, punk-achtige muziek. Dat is maar sporadisch te horen op deze verrassend aardige CD, die vooral de Amerikaanse rootsmuziek omarmt. Rockend waar nodig, bluesy bij tijd en wijlen, mooie goed geconstrueerde ballads, goede zang – vooral waar vrouwelijke inbreng is voor de achtergrondvocalen. De songs zijn van Jeroen, hij schreef ze voor zijn zoon met educatieve bedoelingen, de opnames zijn door beide heren zelf verzorgd, gewoon in de ‘huiskamer’, Herman’s studio op de wallen. Ook de productie is in eigen handen. Het klinkt heel goed, met een beetje ruimtelijk ingevuld geluid dat gewoon prima past bij het gebodene. Er zijn wel wat experimentele trekjes, zoals het merkwaardige lange einde van het tiende nummer vol met achtergrondgeluiden van????? Geen idee wat daarvan de bedoeling is.

Maar de muziek spreekt, doet je wat, bij iedere draaibeurt pak je weer meer draadjes op. En dat is gaaf. Niet in een hokje te stoppen, deze Darla Sinners. Te verkrijgen via Bandcamp voor een zelf te bepalen bedrag.

Fred Schmale Auteur