Aaron Newman & The OK Caravan

Aaron NewMan & OK Caravan, Aaron NewMan & OK CaravanEen heerlijk ongecompliceerde Americana-CD van een mij onbekend gezelschap. Aaron Newman en zijn vier companen, The OK Caravan, komen uit Oklahoma City en trakteren ons op deze puike debuut-CD op een mengsel van Americana, blues, country en southern rock. Newman schreef de songs, speelt ritme-gitaar en zingt, de OKC brengt bas, percussie, fiddle, mandoline en gitaren (lead, steel)/keyboards in. Als ‘special guest’ horen we Derek Paul meezingen op een tweetal songs. Newman’s stem is van het licht gruizige soort, zijn teksten verlangen terug naar het minder hectische leven van vroeger (‘1892’), memoreren de gruwelijke daden van de blanken jegens de indianen (‘The battle of Wachita river’, een aanval op Cheyenne indianen door de beruchte generaal Custer in 1868), maar hebben ook betrekking op het eigen leven van nu en de bijbehorende liefdesperikelen (‘Winter Blues’, twee maal te horen op de CD, in totaal verschillende settings, koppelt liefdesverdriet met winterdepressie). Om nog wat vergelijkingen te maken: ‘Day is done’ klinkt als John Fogerty meets Steve Earle. Er zijn meer songs die ons aan Creedence Clearwater Revival doen denken, zoals ‘Going in no direction’ en ‘I’m on the Moon, you’re on the sun’). ‘No return’ is een ballad in rock-sferen met een lekkere fiddle-solo om op te leuken. Country komt vooral tot wasdom in ‘Winter blues’ (beide versies, en ook heerlijk verschillend) en ‘Only in America’.

U begrijpt het al, dit is een hele lekkere CD! Een gezelschap om in de gaten te houden, zeker als er besloten wordt om een live CD op te nemen. Aanrader!

Fred Schmale Auteur