Dana Fuchs, Songs From The Road

Dana Fuchs, Songs From The RoadIn de serie “Songs From The Road” verscheen eind vorig jaar een CD/DVD van Dana Fuchs. De audio en video opnamen werden op 14 maart 2014 gemaakt in de Highline Ballroom in New York. Ik heb haar meerdere keren in Nederland gezien en behalve haar vaste begeleider, gitarist Jon Diamond, maakt ze in Europa meestal gebruik van een hier ingehuurde bassist en drummer met soms ook nog een toetsenist.

Op deze cd maakt ze gebruik van een wat uitgebreidere band. Naast Fuchs en Diamond staan op het podium Matt Beck (gitaar), Pete Levin (toetsen), Jack Daley (bas) en Joe Daley (drums), terwijl ook een achtergrond koortje, de Screaming Sirens (Elaine Caswell, Nicki Richards en Bette Sussman), van de partij is. Door deze uitgebreidere band klinkt het wel allemaal meer uitgebalanceerd. Door het kleinere podium in deze club en de grotere band is er ook minder ruimte voor miss Fuchs’ flamboyante gedrag. Weliswaar staat, loopt ligt, zit en knielt ze op het podium en laat af en toe best de haren wapperen, het is toch minder uitbundig dan op de Europese festivals.

Op de CD en DVD krijgen we in ongeveer anderhalf uur tijd een goed en afwisselend optreden voorgeschoteld. Veel rock, een vleugje soul, wat country en heel klein beetje gospel staan op het menu. In twee akoestische nummers halverwege de set, “Sad Salvation” en het countrynummer “Tell Me I’m Not Drinking”, zien we Dana zelfs gitaar spelen. Overigens staan deze twee songs op de tracklist van de DVD omgekeerd vermeld. De DVD bevat ten opzichte van de CD een nummer extra: “Love To Beg”.

Aan het begin van de DVD is het even schrikken als bij de camera van achter uit de zaal regelmatig mensen door beeld lopen en we vanaf de camera in de zaal tegen de achterhoofden van de toeschouwers aankijken. Dit was een groot euvel op de Songs From The Road DVD van Joanne Shaw Taylor. Gelukkig weet men dit goed op lossen en krijgen we over het algemeen goede beelden te zien.

Tijdens het voorstelrondje weet ze een oude discussie toch weer een beetje te doen opladen. Maar om even de aandacht bij de muziek te houden, alle favorieten als “Bliss Avenue”, het emotionele “So Hard To Move”, “Rodents In The Attic” en anderen zijn op de CD terug te vinden en de enige covers die gespeeld worden, komen pas aan bod als toegiften: Otis Redding’s “I’ve Been Loving You Too Long” en het Lennon/McCartney nummer “Don’t Let Me Down”.

Beeld- en geluidskwaliteit zijn dik in orde, prima zangeres met dito band. Goed product van deze rock dame. (Ruf Records)

Ton Kok Auteur