Ranagri, Fort Of The Hare

Ranagri, Fort Of The HareRanagri is de naam van een dorpje midden in een idyllisch stukje boerenland in Ierland. Ranagri is ook de naam van een kwartet musici uit Londen (twee keer man, twee keer vrouw) met als instrumentarium fluit, basfluit, harp, bouzouki, gitaar, whistle, bodhran en nog wat exoten als bowed psaltery (cither die met een strijkstok wordt bespeeld), bansuri (Hindoestaanse bamboefluit), harmonium, shakuhachi (Japanse bamboefluit) en kantele (Fins tokkelinstrument uit de citherfamilie). Uiteraard – het is immers een Stockfisch-productie – is Hans-Jörg Mauksch met zijn fretless bas (soms) van de partij en doet Günter Pauler de productie. Ranagri bestaat uit vier musici die hun sporen hebben verdiend in de begeleiding van vele artiesten, waaronder Stevie Wonder, Peter Gabriel, Radiohead en zelfs Ennio Morricone. Een ontmoeting in een pub in Richmond was het begin van deze nieuwe band, die zijn debuutCD mocht uitbrengen op het Duitse kwaliteitslabel Stockfisch. Verwacht geen standaardrepertoire, Ranagri brengt behoorlijk vooruitstrevende songs met een experimentele inslag, maar ook met aandacht voor de klassieke elementen van de Ierse folk. Heel bijzonder dus. Voorman, zanger/gitarist Danal Rogers, schreef alle songs zelf (alleen het instrumentaaltje ‘Atlas’ is van de beide dames in de groep), de lyrics zijn heel poëtisch, zoals bijvoorbeeld in het prachtige ‘The bogeyman’ (een boeman, vaak door ouders ingezet om hun kinderen tot de orde te roepen), met prachtige harmonievocalen van de andere leden van Ranagri: ‘It’s oh such a shame we’re all so afraid. Don’t you know that’s all in the game. It’s only a bogwyman knockin’ my door, but he don’t live here no more’.

Iersgetinte folk, maar door de modern inslag eigenlijk een soort ‘wereldmuziek’, deze debuutCD van Ranagri. Vereist een tijdje doorluisteren, maar dan besef je hoe mooi deze muziek eigenlijk is!! Heel interessant!!

Fred Schmale Auteur